Kürt sorunu tartışmasında neler yaşandı?

Kürt sorunu tartışmasında neler yaşandı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Kürt sorunu tartışmalarında neler yaşandı?

Türkiye’nin siyasi gündemi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Kürt Sorunu tartışmasıyla çalkalanıyor. Kemal Kılıçdaroğlu İzmir ziyaretinde Kürt sorununu İmralı ile değil HDP ile çözebileceklerini açıkladı. Kürt sorununun kolay çözülebilecek bir sorun olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Tek şartımız terörle ve teröristlerle yan yana gelmemek. Sorunun çözüm adresi İmralı değil TBMM'dir. Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü, bayrak ve vatan konusunda sorunu olmayan herkesin başımızın üstünde yeri vardır” diyerek HDP’ye mesaj gönderdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’deki açıklamasından sonra benzer bir açıklamayı konuk olduğu ‘Bay Kemal ve İttifakları’ adlı belgeselde yaptı. Belgeselin ilk bölümünde 2015 seçimlerinde HDP’nin parti olarak Meclis’e girmesini desteklediğini söyledi.

KILIÇDAROĞLU: “İMRALI MEŞRU BİR ORGAN DEĞİL”

Çözüm sürecinde Ak Parti’nin politikalarının yanlış olduğunu dil getiren Kılıçdaroğlu, “Siyaset kurumunun 35-40 yıldır çözemediği bir Kürt sorunu var. Kürt sorunu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil” dedi.

“MEŞRU MUHATTAP HDP’DİR”

“Meşru organ kimdir?” diye sonran Kılıçdaroğlu, “HDP’yi meşru organ olarak görebiliriz. Halkın desteği var. Parlamentoya gelmiş, dolayısıyla parlamentonun içinde bulunuyor görevini yapıyor. Dolayısıyla eğer bu sorun çözülecekse meşru bir organla da biz bu sorunu çözebiliriz; bu düşüncedeydim” diye konuştu.

HDP’Lİ SEZAİ TEMELLİ: ASIL MUHATAP İMRALI’DIR!

HDP kanadından bu açıklamaya jet bir yanıt geldi. Kılıçdaroğlu’nun söylediğinin tam tersi bir tavır alan HDP eski Eş Başkanı Sezai Temelli, “Çözümün adresi HDP değil İmralı’dır” dedi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada çözümün asıl adresini işaret eden Temelli “Asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır” dedi

TEMELLİ’DEN ‘HDP SADECE BİR AKTÖR’ VURGUSU

Çözümde HDP’nin rolünü de ifade eden Temelli, “Kürt sorununun çözümünün yegâne muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP’dir” diye ekledi. Temelli “Süreci tıkayan, toplumsallaştırmayan ve masayı deviren AKP çözümsüzlükten medet umarken bu anlayışın çıkmaz sokak olduğu artık görülmelidir” diyerek geçmişe de atıfta bulundu.

BAHÇELİ: ‘KÜRT SORUNU DİYE BİR SORUN YOKTUR’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Kürt Sorunu’ açıklamasına sert bir cevap verdi.  Bahçeli ‘Kürt sorunu diye bir sorun yoktur’ dedi. HDP’yi meşru organ görmek demek, PKK’yı muhatap almak demektir” ifadeleriyle Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına tepki gösterdi.

“HDP MEŞRU BİR ORGAN DEĞİLDİR”

“HDP, meşru bir organ değil, terör örgütü PKK’nın mazbata almış maskeli halidir” diyerek sözlerini sürdüren Bahçeli, HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin 'Demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır' açıklamasını da kimin kimlerle beraber olduğunun itirafı ve ispatı olarak gördü. MHP Lideri, CHP Heyeti’nin Kuzey Irak ziyaretinde PKK’lılarla görüşüp görüşmediğine de açıklık getirmesini istedi.

DEMİRTAŞ’TAN KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK

Kemal Kılıçdaroğlu’na HDP kanadından ilk destek Selahattin Demirtaş’tan geldi. Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, sosyal medya hesabından açıklama yaparak “HDP, Kürt sorununun çözümüne taliptir. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir” dedi.

MERAL AKŞENER SESSİZ KALDI

Kürt sorunu tartışmalarında sessiz kalmayı tercih eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerine partinin Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Musavat Dervişoğlu konuştı. Dervişoğlui HDP’nin meşru bir parti olduğunu belirterek “HDP’li TBMM Başkanvekili oturumları yönetiyor ve hepimiz de onun yönetimine katılıyor muyuz? Bu meşru mu, gayrimeşru mu tartışmasına en iyi cevaptır. HDP ile AK Parti arasına sıkışan seçmen çıkış yolunu, üçüncü alternatifi arıyor. Hiç kimse Kürt seçmen kitlesini HDP’nin sadık bendesi olarak görmesin. Siyasetin görevi onlara gidecek yeri göstermektir” dedi.

TEMELLİ GERİ ADIM ATTI

Bu gelişmelerden sonra Sezai Temelli, Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan açıklamasının kişisel görüşü olduğunu, partiyi bağlamayacağına ilişkin ikinci bir açıklama yaptı. Temelli açıklamasına, “HDP elbette meşru muhataptır” diye eklemeyi de ihmal etmedi.

HDP, KILIÇDAROĞLU’NA TAM DESTEK VERDİ

Son olarak sahneye HDP çıktı, iki gün sessizce tartışmaları izleyen HDP Eş genel Başkan Mithat Sancar, Kemal Kılıçdaroğlu’na tam destek verdi. “HDP’nin kurumsal görüşü ortadadır” diyen Sancar, “HDP diyor ki, Kürt sorununu çözümünde ben bir siyasi aktörüm, muhatabım, toplumsal gücü temsil eden bir faktörüm. Çözümün adresi doğal olarak TBMM’dir. Kürt sorunu çözülmesi kolay bir mesele değildir. 37 yıldır şiddetle, silahla iç içe geçmiş karmaşık bir sorundur” dedi.

ERDOĞAN BU TARTIŞMAYI NASIL YORUMLAYACAK?

Kürt sorunu tartışması yaşanırken ABD gezisinde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönüşte meseleyi nasıl yorumlayacağı merak ediliyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz