“Kovid-19 aşısı erkeklerde sperm sayısını arttırıyor”

“Kovid-19 aşısı erkeklerde sperm sayısını arttırıyor”
NotHaber

Yurt dışında yapılan araştırmalara göre, Kovid 19 hastalığının sperm sayısını azaltırken korona aşısının sperm sayısını yükselttiği tespit edildi.

Uzmanlar, koronavirüs aşılarının Sperm sayısında artış sağladığının tespit edildiğini açıkladı. İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Kovid-19 görülme oranı kadın ve erkeklerde aynı olsa da yoğun bakımda tedavi oranının erkeklerde daha fazla olduğunu söyledi.

TESTOSTERON HORMONU KOVİD-19 VİRÜSÜNE YARDIMCI OLUYOR

Bu farka yol açan faktörün erkeklik hormonu testosteron olduğunu belirten Kadıoğlu, “Erkeklerde kadınlara göre 20 kat daha fazla bulunan testosteron, Kovid-19'un hücre içine girmesi için gereken birtakım enzimlerin düzeyini etkiliyor. Testosteron bağlamında bu enzimlerin çok daha fazla ortaya çıkıyor” dedi.

KORONA SPERMİ AZALTIRKEN AŞI ARTIRIYOR

Kadıoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile hastalığa karşı geliştirilen aşıların erkek üreme sistemi üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmalarda hastalığın, sperm sayısı, volümü ve hareketlerinde azalmalara yol açarken, aşının sperm sayısında artış sağladığının tespit edildiği bilgisini verdi. ACE2 reseptörünün akciğer, testis, kalp, mesane ve böbrek gibi bazı organlarda bulunduğunu anlatan Kadıoğlu, özellikle Kovid-19'u orta ve ağır geçiren erkeklerde testisin de etkilendiğini söyledi.

Kadıoğlu, genç erkeklerde testisin etkilenme oranının yaşlılara göre daha fazla olduğuna işaret ederek, "Çünkü ACE2 reseptörü 30 yaşındaki erkeklerde 70 yaşa göre 2 kat daha fazla tespit edilmiş. Bu reseptörlerin testiste fazla olması ve Kovid-19 virüsünün testise yerleşmesi, yani iltihaba yol açmasıyla burada bazı değişiklikler oluyor. Sperm hücrelerinde, testiste, testosteron üreten hücrelerde değişiklik oluyor. Buna bağlı olarak 4 erkekten 1'inin sperm sayısında, volümünde, hareketlerinde azalmalar görülüyor. Aynı zamanda testosteron hormonu düşüyor" bilgisini verdi.

“CİNSEL FONKSİYONU OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Öte yandan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdulmuttalip Şimşek de Kovid-19'un ürolojik sisteme olumsuz etkilediğini belirterek “Özellikle sperm parametrelerinde ciddi azalmaya yol açıyor ve testislerde çeşitli hücrelere etki ediyor” dedi.  Kovid-19'u ağır ve orta şiddette geçirenlerin ürolojik sistemlerinde bu etkinin daha fazla görüldüğünü dile getiren Şimşek, "Virüs hem damarsal yapıyı hem de hastaların psikolojilerini bozarak cinsel fonksiyonları olumsuz yönde etkiliyor. Bunu koruyabilmek için virüs kapmamamız lazım. Bunda da en önemli nokta aşılama." diye konuştu.

“AŞI YAPTIRANLARDA SPERM SAYISINDA İYİLEŞME OLUYOR”

Cinsel fonksiyonu olumsuz etkileyen bu unsurların aşı ile ortadan kalktığının altını çizen Şimşek, "Çalışmalarda, aşı yaptıranlarda sperm parametreleri, sayısı ve hareketliliğinde ciddi iyileşmeler görülüyor. 'Acaba aşı cinsel fonksiyonu mu, sperm parametresini mi bozuyor?' korkusu var. Çalışmalarla bu korku ortadan kalkıyor. Vatandaşlarımızın aşı olmasını istiyorum. Bunu yaparken de hem genel bağışıklığı hem de toplum sağlığını oluşturmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgını sonrasında erkek üreme sağlığının ele alındığı çalışmaların İtalya'da aylık hakemli tıbbi bir yayın olan Journal of Endocrinological Investigation'da bir araya toplandığını aktaran Şimşek, burada yer alan Çin ve ABD'deki araştırmalara işaret etti.

ÇİNDE YAPILAN ARAŞTIRMADA SPERM SAYILARI İNCELENDİ

Şimşek, Çin’de yapılan araştırmayı şu sözlerle anlattı: "Virüsle ilgili Çin'de yapılan bir otopsi çalışmasında, Kovid-19'dan ölen 10 kişinin testisleri üzerinde yapılan incelemede, virüsün sperm üreten hücrelerde ciddi bozulmaya yol açtığı ortaya çıktı. (ABD'de) 'mRNA aşısının erkek üreme sistemi üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi var mı?' diye bir araştırma yapıldı. Yaklaşık 2 ay önce yayımlanan bir makale var. 45 kişiden, önce aşı yapılmadan sperm tahlili elde edilmiş, 1. ve 2. doz aşıları 1 ay arayla yapılmış. 70'inci günde tekrar yapılan tahlilde, aşıdan sonra sperm sayılarında ciddi artış kaydedilmiş. Bu çalışmada 8 kişilik küçük bir grup daha var. Bunların sperm sayıları normal şartlarda da düşükmüş. Aşıdan sonra ise 8 hastanın 7'sinde sperm tahlilleri normale dönmüş. Yani, aşı halk arasında söylenildiği gibi üreme sisteminde bozulmaya değil, bilakis düzelmeye etki ediyor."

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz