Koronavirüs kene sayısını artırdı

Koronavirüs kene sayısını artırdı
NotHaber

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, koronavirüs nedeniyle sağlık teşkilatının salgına odaklandığını, keneyle mücadelenin sekteye uğradığını açıkladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran Kenelerin popülasyonunda endişe verici artış yaşandığını söyledi. Kenelerden bulaşan KKKA hastalığının Sivas, Yozgat, Çorum, Tokat, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan bölgesinde yoğunlukla görüldüğünü belirtti.

“SİVAS’TA KENE VE VAKA SAYISINDA EN AZ YÜZDE 50 ARTIŞ VAR”

KKKA vakalarında, 2020 yılında 2019'a göre yaklaşık yüzde 30-40 artış olduğuna işaret eden Çetin, "Bu yıl ise geçen yıla oranla bizim verilerimize göre, en az yüzde 40-50 artış var. Şu ana kadar (bu yıl) Sivas'ta 200'e yakın vakamız oldu. İki servisimizin tamamı da dolu durumda. Maalesef 9 vatandaşımız da hayatını kaybetti" şeklinde konuştu.

“KOMŞU İLLERDE DE BENZER BİR TABLO VAR”

Çetin, komşu illeri de takip ettiklerini anlatarak, "Buna yakın vaka sayıları Yozgat, Tokat ve Çorum'da var. Ülkenin genelinde özelikle KKKA hastalığının yoğun olarak görüldüğü Çorum, Yozgat, Sivas, Kayseri, Tokat, Erzincan'ın kuzeyi, Gümüşhane ve Giresun'un güney bölgelerinde maalesef kene popülasyonunda çok ciddi artış var." ifadelerini kullandı.

“KORONAVİRÜS SALGINI KENEYLE MÜCADELEYİ SEKTEYE UĞRATTI”

Sivas'ta bugüne kadar vakaların yüzde 70-80'inin tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda görüldüğüne dikkati çeken Çetin, “"Maalesef son iki yıldır KKKA ve kene sayısının azaltılması yönünde yeterli mücadele yapılamadı. Sağlık teşkilatı koronavirüs konusuna odaklandı. Bir boşluk olur olmaz da KKKA vaka sayılarında yüzde 30-40 oranında artış oldu. Bu nedenle de ölümlerde bir artış var” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz