Kılıçdaroğlu: Merkez Bankası'nın gerçek rezervi eksi 53 milyar dolar

Kılıçdaroğlu: Merkez Bankası'nın gerçek rezervi eksi 53 milyar dolar

Ankara'da muhtarlar ve kanaat önderlerine seslenen Kılıçdaroğlu, "Demokrasinin temel kurallarında devlet sırrı olmaz." şeklinde konuşurken, gerçekte Merkez Bankası'nın döviz rezervinin eksi 53 milyar 200 milyon dolar olduğunu öne sürdü.

Ankara'da Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Buluşması'nda gündeme dair açıklamalarda bulunan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Devlet önyargı ile yönetilmez. Devlet kinle, öfkeyle, kuşkuyla yönetilmez. Akılla, mantıkla, istişare ile, erdem ile yönetilir." dedi.

İSRAF VE LİYAKAT UYARISI

Devleti yönetecek kişinin bütün vatandaşlara aynı mesafede olması, herkesi kucaklaması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Devleti yönetecek kişinin adil olması lazım. Adil olmazsa toplumda ayrışma ve kutuplaşma olur. Adalet çok önemli bir kavramdır. Dünya adalet üzerine inşa edilmiştir. Devleti yönetecek kişinin adil olması lazım, topluma örnek olması lazım." şeklinde konuştu.

"İnancımıza göre israf haramdır." diyen CHP Lideri, "Devleti yönetecek kişinin israf yapmaması lazım. İsraf başta olursa aşağıya kadar yüz binlerce ailede çocuklar yatağa aç girer. İsrafı en baştan başlayıp aşağıya kadar inerseniz zararı Türkiye'ye, insanımıza verirsiniz." söyleminde bulundu.

Ayrıca liyakat vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, "Devleti yönetecek kişilerin liyakatli olması lazım. Bir arkeologu getirip sen hakimlik yap diyemezsiniz. Herkes kendi alanında yetişmek, görevini yapmak zorundadır. İşi ehline teslim etmek gibi temel bir kuralımız vardır. İşi ehline teslim etmezseniz sonu felakettir." cümlelerini kullandı.

"HERKESİN BİLMEYE HAKKI VAR"

Vatandaştan toplanan vergilerin ne şekilde değerlendirildiği konusunda yeterince bilgilendirilme yapılmadığını dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Devleti yöneten kişinin milletten toplanan verginin hesabını millete vermek zorundadır. Buna biz devlette saydamlık, şeffaflık diyoruz. Şehir Hastaneleri yapıyoruz, otobanlar yapıyoruz derler. E güzel. Ama bir soru soruyorum. Kaça yaptınız? Bu sorunun cevabını kimse bilmiyor. Benim bilmeye hakkım var, çünkü o parayı ben ödüyorum. Muhtarın da, esnafın, sanayicinin, ev kadının da bilmeye hakkı var. Çünkü vergiyi onlar ödüyorlar. Burada devlet sırrı olmaz. Demokrasinin temel kurallarında devlet sırrı olmaz." dedi.

MERKEZ BANKASI REZERVİ TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası rezervine ilişkin "109 milyar dolar oldu. Yakında 115 milyon dolar olacak." sözleri üzerine konuşan Kılıçdaroğlu, "Soru şu, IMF'yi söyleyemiyor. 115 dolar olacak diyor. Bu kimin parası? Türkiye Cumhuriyeti'nin parası mı? Çin'in, Katar'ın Güney Kore'nin parası, borç almışız. IMF'den para almışız, getirmişiz Merkez Bankası'na koymuşuz. Başkasından almışız kendi kasamıza koymuşuz ama bu para bizim paramız değil. Gerçekte Merkez Bankası'nın döviz rezervi eksi 53 milyar 200 milyon dolar." şeklinde konuştu.

"Dünyada döviz bolluğu var." diyen CHP Lideri sözlerinin devamında "Almanya eksi faizle borçlanır. Biz dünyanın en yüksek faizini ödeyen ülkelerden biriyiz. Hangi gerekçe ile en yüksek faizi ödüyoruz biz? Bir ayda ödediğimiz faiz 1 milyar 800 milyon dolar. Bir günde ödediğimiz faiz 57 milyon 800 bin dolar. Bir saatte ödediğimiz faiz 2 milyon 400 bin dolar faiz ediyoruz. 18 yılda ödediğimiz faiz 187 milyar 588 milyon dolar." ifadelerine yer verdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz