İtalya’nın Sardinya adasındaki yangınlarda 650 arı kovanı yok oldu

İtalya’nın Sardinya adasındaki yangınlarda 650 arı kovanı yok oldu
NotHaber

İtalya’da Sardinya adasında yangınlarda yok olan 650 arı kovanının içinde en az 30 milyon bal arısının öldüğü duyuruldu. 20 bin hektarın üzerinde alanın yandığı hesaplanıyor. Yanan bölgeler 15 yıl boyunca hiçbir şekilde başka amaçla kullanılmayacak.

İtalya'da özellikle güney bölgelerinde etkili olan orman Yangınlarıyla mücadele sürerken sardinya adasında yangınlar nedeniyle milyonlarca bal arısı yok oldu. Ülkenin en büyük çevre örgütlerinden Legambiente'nin açıklamasına göre Sardinya'daki yangınlarda en az 30 milyon bal arısının öldüğü tahmin ediliyor. Legambiente, adada şu ana kadar 650 arı kovanının yangınlarda yok olduğunu belirtti.

HER KOVANDA YAKLAŞIK 50 BİN ARI

Sardinya adasındaki bal üreticilerini bir araya getiren Terrantiga Sardinyalı Arıcılar Örgütü Başkanı Francesco Caboni de yerel basına yaptığı açıklamalarda, "Sadece bizim üyelerimizin 300-600 arı kovanı kaybettiğini hesaplıyoruz, her bir kovanda 50 bin arı olduğunu düşünürsek bu 15-30 milyon arı demektir" dedi. Caboni, ada çapında toplam kaybınsa binlerce kovana ulaştığını tahmin ettiklerini söyledi. Sardinya'da Temmuz sonunda özellikle Oristano kenti çevresinde etkili olan orman yangınlarında 20 bin hektarın üzerinde alanın yandığı hesaplanıyor.

KASTEN ÇIKARILDIĞINA DAİR DELİLLER VAR

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani ise iklim değişikliğiyle bağlantılı olsalar da yangınların büyük oranda insan eseri olduklarını söyledi. Cingolani “Yangınların yüzde 70'ten fazlası bizim sorumluluğumuz” dedi. Bakan, yangınların yüzde 57,4'ünün kasten çıkarıldığını gösteren deliller bulunduğunu, yüzde 13,7'sinin de insan eliyle ancak kasıtsız olarak, "kültür eksikliği" nedeniyle çıktığını belirtti. Cingolani, yanan bölgelerin 15 yıl boyunca herhangi bir şekilde başka amaçlı kullanılmasının yasak olduğunu da vurguladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz