İngiliz uzmandan HelpTurkey açıklaması: Manipülasyon kampanyası

İngiliz uzmandan HelpTurkey açıklaması: Manipülasyon kampanyası
NotHaber

İngiliz sosyal medya uzmanı Marc Jones, “Help Turkey” etiketi ile düzenlenen kampanyanın 10 binlerce sahte hesabın kullanıldığını ve çok kısa sürede büyük yayılım gösterdiğini söyledi.

Orman yangınlarının yaşanması üzerine sosyal medyadan gerçekleştirilen “HelpTurkey” etiketi Twitter dünya gündeminde birinci sıraya yerleşmişti. Fakat olayın perde arkasında bot hesapların aktif olarak kullanıldığı iddiası var. Bu iddiayı öne süren İngiliz uzman Marc Jones, paylaşımların gerçek insanlar ve ünlüler tarafından kullanılmakla birlikte, sahte ve bot hesaplar üzerinden yapay olarak yayıldığını ve bu yönüyle bir Manipülasyon Kampanyasının ürünü olduğunu açıkladı.

Jones, etiket aracılığıyla gerçekleştirilen kampanyada bir diğer ilgi çeken noktanın, hazır mesajların kopyala yapıştır yöntemiyle çoğaltılarak paylaşılmasına dikkat çekti.

SAHTE HESAPLAR GECE YARISI YOĞUNLAŞMIŞ

Elde bulunan mevcut paylaşımı yeniden paylaşmak yerine içeriğini yeni bir "twit"e kopyalayarak paylaşmanın anlamsız olduğuna değinen Jones, bu yönteme başvuran 35 bin tekil paylaşım yapıldığının ve bu paylaşımların Türkiye'de gece yarısını geçen bir saatte yoğunlaştığının altını çizdi ve mesajların belirli bir merkezden yapay olarak üretilerek yayılmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

BOT HESAPLAR DEVREDE

Jones, "HelpTurkey" etiketi için dünya genelinde 46 bin hesaptan yapılan 160 bin etkileşim üzerine yaptığı ağ analizinde, etiketle en fazla paylaşım yapanların sahte ve bot hesaplar olduğunu tespit etti. Bu tip hesaplardan örnekler veren Jones, etiket ile en fazla paylaşım yapan "@ege20281770" adlı hesabın, aynı gün (2 Ağustos) içinde yaratılan bir hesap olduğuna ve etiket belirli bir yaygınlığa ulaştıktan sonra tüm paylaşımlarını sildiğinin altını çizdi.

“İNSANLARI ÖFKEYE VE PANİĞE SÜRÜKLÜYORLAR”

Bu türden siber saldırıların insanların bilgiye erişimini engellemeyi ve algısını etkilemeyi amaçladığını vurgulayan Jones, "Bu manipülasyonu yapanlar, 'Help Turkey' etiketine tıklayan insanları öfkeye, endişeye ve paniğe sürüklemek istiyorlar. Onları mevcut hükümetin işlevini yerine getiremediğine ikna etmeye çalışıyorlar. Saldırının amacı bu. Bu türden bir operasyonu yürütmek son derece geniş ve maliyetli bir çaba, bunu yalnızca paylaşımların sayısında gözlemlemek mümkün." şeklinde konuştu.

 

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz