İBB yönetiminin "Engelleniyoruz" iddialarına Tevfik Göksu'dan yanıt

İBB yönetiminin "Engelleniyoruz" iddialarına Tevfik Göksu'dan yanıt
NotHaber

CHP'li Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetiminin projelerinin AK Parti tarafından engellendiğine yönelik ithamlarına yanıt geldi. NotHaber'e kouşan İBB  Ak Parti Başkanvekili Göksu, "Merkezi bütçeden 1 kuruş kesinti olmadı. İstanbul için şu ana kadar bir tane proje getirdiniz de biz bunu engelledik mi. Yalan söylüyorlar" dedi

Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet kalitesine yönelik eleştirelerin dozu her geçen gün artarken, CHP sözcüleri topu AK Parti'ye atmıştı.

CHP kanadı, AK Parti Hükümeti'nin belediye bütçesini kıstığı ve AK Partili belediye meclis üyelerinin de borçlanma yektisi konusunda engelleme yaptığını öne sürmüştü.

Bu iddialara İBB AK Parti Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'dan yanıt geldi.

"VİCDANIMIZA HESAP VERECEĞİZ"

NotHaber'de Erem Şentürk'ün sunduğu Not Defteri programına konuşan Göksu, "Gerçekten İBB yönetimini başarısız göstermek gibi bir motivasyonunuz var mı?" şeklindeki soruya yanıt vererek, "Mevlana'nın bir sözü vardır: Kişi karşısındakini kendisi gibi görür. Bizim AK Parti'deki siyasi duruşumuz önce ahlakımızla ve vicdanımızla örtüşen bir duruştur. Biz toplumun menfaatine olabilecek bir şeyi ne engelleriz ne de ötelenmesine müsaade ederiz. Biz vicdanımıza hesap vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"OYNAMAYI BİLMEYEN 'YERİM DAR' DER"

CHP'li İBB yönetiminin kenti yönetme arzusunda olmadığını dile getiren Göksu, şu eleştirileri sıraladı: "Anadolu'da güzel bir laf vardır 'Oynamayı bilmeyen yerim dar der.' Bunların yönetmek gibi bir arzuları olmadığı için, bunlar kent yönetimi denildiğinde başka bir şey anlıyorlar. Bunlar kent yönetimi denildiğinde, ilişki yönetimini ve kentin ortaya çıkardığı ekonomik değerleri paylaşmayı anlıyorlar. Koalisyon ortaklarıyla kentin hangi değerlerini paylaşacakları konusunda sıkıntılar yaşıyorlar..."

"İBB ÜZERİNDEN ALGI YÖNETİMİ YAPIYORLAR"

"Türkiye'de bir algı mühendislik projesi var. Bu algı mühendisliğini CHP koordine ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bir ajans niteliği taşıyor. İBB, şu an 28.9 milyar lira bütçesi olan bir reklam ajansına dönüştürüldü. Bu reklam ajansı ve algı operasyonlarıyla kenti yöneteceklerini düşünüyorlar. Ancak kent algı yönetimiyle değil hakikatle, iyi niyetle ve gayretle yönetilir."

"YALAN SÖYLÜYORLAR"

"AK Parti hükümeti sizi engelliyor olsa ne yapması lazım, bütçenizi kesmesi lazım. Merkezi idareden gelen parayı kesmesi lazım. Şu ana kadar merkezi idareden gelen paradan 1 kuruş kesildi mi? 2,5 yıldır bunu soruyorum daha bir kişi cevap veremedi. Engelliyor diyorlar ya, yalan söylüyorlar. 2020 yılında gelmesi gereken rakam 15,7 milyar lira; ama gönderilen para 18 milyar lira. Merkezi yönetimden bütçe beklentisi yüzde 114, kendi ürettiği bütçe yüzde 9 gerçekleşmiş. İBB'nin kasasına 2020 yılında yaklaşık 19 milyar küsur para girmiş, bunun 18 milyarı, yani yüzde 91'i merkezi idareden gelmiş. Hani kesinti?

Ben AK Parti'nin İstanbul'da en yüksek oyla seçilen belediye başkanıyım. Biri çıksın desin ki 'AK Partili Esenler Belediyesi'nu şu kadar para geldi, ben CHP'liyim, bana 10 kuruş eksik geldi. Bunu diyebilirler mi, yok.

"BİR TANE PROJE GETİRDİNİZ DE 'HAYIR' MI DEDİK"

İBB yönetiminin Meclis'e getirdiği projelerin AK Partili üyelerce engellendiği iddialarına da yanıt veren Göksu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu mecliste yüzümüze karşı söyleyemiyorlar, çıkıp televizyon kanalarında anlatıyorlar. İstanbul için şu ana kadar bir tane proje getirdiniz de biz bunu engelledik mi? Soruyorum, cevap yine yok. AK Parti döneminde 2016'dan 2019'a kadar İBB Meclisi'ne 6 bin 500 dosya gelmiş. Bu dosyalardan yüzde 27'sine CHP hayır demiş. Bu dönemde ise 2 bin 500 küsur dosya gelmiş ve biz sadece yüzde 2'sine hayır demişiz."

"İBB, 27 YIL SONRA BORÇ ALAMAZ NOKTAYA GELDİ"

"Bu yönetim döneminde proje bazlı hangi borçlanma talbi geldiyse biz yetki verdik. Şu ana kadar borçlanma yetkisi verdiğimiz rakam 15,5 milyar lira. Şu an Meclis'te bekleyen borçlanma talebi ise 16,5 milyar lira. Bekleyen, verdiklerimiz ve gelecek olanla birlikte İBB'nin 60 milyar lira borçlanma talebi var. İBB, 27 yıl sonra borç alamaz noktaya geldi. Şu an borç stoğu 7 milyar lira geçilmiş durumda. Sayıştay, 'Daha fazla borç alamazsın' diyor. Bu kent şu anda iyi günlerini yaşıyor!"

"TEMSİL VE AĞIRLAMA GİDERLERİ YÜZDE 114 ARTMIŞ"

İBB yönetimi yatırım performansını da eleştiren Göksu, : "Şöyle bir bakarsak kent mali yönetim ve mali performans açısından geriye gidiyor. Yatırımlar açısından geriye gidiyor. Raylı sistemde, lastikli sistemde, deniz ulaşımında yatırımlar 2,5 yılda yüzde 50 geri gitmiş. Peki ne artmış, temsil ve ağırlama giderleri. Yatırımlar yüzde üzde 35'ten 29'a düşmüş; temsil ve ağırlama giderleri yüzde 114 artmış." ifadelerini kullandı.

"DEPREM İÇİN NE YAPTILAR"

Göksu, İBB'nin olası İstanbul depremine hazırlık konusunda da üstüne düşeni yapmadığını belirterek şu eleştirileri sıraladı: "İBB Başkanı kapı kapı dolaşıp 'Deprem büyük tehdit' diye bağırıyor. Peki ne yapacaksın o zaman? Sen bağıracak konumda değilsin, iş yapacak konumdasın. Deprem gerçeği varsa, yapı stoğunu yenileyeeksin. İki yıldır ne yapmışlar, sadece bir çalıştay yapmışlar..."

"HER YIL 20 BİN KONUT YAPACAĞIM DEMİŞTİ"

"5,8'lik Silivri deprminden sonra İBB Başkanı çıktı 'Büyük bir deprem seferberliği başlatıyoruz. 100 bin konut yapacağız' dedi. 'Şu anda 224 tane ağır hasarlı bina var' dedi. Ben de her meclis toplantısında soruyorum kendisine: Bu binalardan bir tanesini yıktın mı? Yıkılmamış. 'Her yıl 20 bin konut yapacağım' demişti, iki yıl geçti 40 bin konut olacak, nerede bu konutlar?

Peki ne yaptı kendisi AK Parti döneminde 1 milyar 13 milyon lira olan deprem bütçesini 257 milyon liraya düşürdü. Bunlar büyük emek ve gayret isteyen işler. Kentsel dönüşüm yapmak için heyecanınız, gayretiniz olacak ve risk alacaksınız."

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz