"İBB, taksi sayısını artırmak için yerel seçim öncesi belli gruplara söz vermiş!"

"İBB, taksi sayısını artırmak için yerel seçim öncesi belli gruplara söz vermiş!"
NotHaber

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin taksi sayısını artırma ısrarını “Duyumlarımıza göre yerel seçimler öncesi taksi sayısını artırmak için belli gruplara söz verilmiş” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve taksiciler, şehirdeki taksi sayısı konusunda görüş ayrılığı içerisinde. Taksiciler 17 bin 395 taksinin 16 milyonluk İstanbul için yeterli olduğunu belirtirken belediye sayının 5 bin daha artmasını istiyor. Uzmanlar ise sayının yeterli olduğunu, yapılması gerekenin verimliliği artırmak olduğunu belirtiyor.

“TAKSİ SAYISININ ARTIŞINA İHTİYAÇ YOK”

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksi sayısının yeterli olduğun belirterek “İstanbul’da 17 bin 395 ticari taksimiz var. Bir araçta araç sahibiyle birlikte 3 kişinin çalıştığını düşünürsek yaklaşık 52 bin şoför arkadaşımız İstanbul halkına gece gündüz hizmet veriyor. Büyükşehir belediyesi son bir yıldır İstanbul’da taksi sayısının artışını gündeme getiriyor. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi’nin taksi analiz raporunda açıkça ifade edilmektedir ki, teknolojiye geçilmesi gerektiği belirtilmekte, taksi sayısının artışına ihtiyaç olmadığı söylenmektedir” dedi.

“YEREL SEÇİM ÖNCESİ İBB BELLİ GRUPLARA SÖZ VERMİŞ”

İBB’nin taksi sayısı arttırma isteğini politik olarak nitelendiren Aksu, “Duyumlarımıza, tahminlerimize göre yerel seçimler öncesi belli gruplara söz verilmiş, taksi sayısının artışını gündeme getirerek bu vaadi yerine getirmek istiyor” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ise taksilerin çeşitli sebeplerle teknolojiyi kullanmadıklarını, hedeflerinin 23 bin taksi sayısına çıkmak olduğunu, mevcut sistemi kurumsallaştırmak için de mülkiyeti İBB'ye ait taksilerle piyasaya çıkmayı planladıklarını belirtti.

“KABA DAVRANIŞ VE MÜŞTERİ SEÇME ŞİKAYETLERİ GELİYOR”

İstanbul'da taksilerde sayısının yetersiz olması ve nitelik sorunu olduğunu kaydeden Demir, yakın mesafe almama, yağmurlu havalarda müşteri seçme, bagaj parası isteme, kaba davranış ve turist görünce yerli müşteri almama gibi çok sayıda şikayet aldıklarını ifade etti. Taksilerin niteliğinin yükselmesi ve bakımlarının tam yapılması gerektiğini anlatan Demir, kendilerine gelen şikayetlerin büyük bölümünü kaba davranış ve müşteri seçme oluşturduğunu anlattı.

“TAKSİLER 10 SAATTE SADECE 3,2 SAAT YOLCU TAŞIYOR”

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik, İstanbul'da yapılan ölçümlerde şu andaki taksi sayısının hala yeterli düzeyde kullanılmadığının görüldüğünü söyledi.

Ölçümlemeden de bahseden Çelik, “Bir taksinin çalışıyor olduğu saatin yüzde 68'ini yolcu taşıyarak geçiriyor olmasıdır ölçüm. Her 100 taksiden 68'i çalışıyorsa, yüzde 32'si boşsa, sistem yeni taksiye ihtiyaç duyuyor demektir ama İstanbul'da bu oran yüzde 32'ye düşmüştü pandemide. Yani 10 saatte sadece 3,2 saat yolcu taşıyor taksiler. Geriye kalan zamanda boş dolaşıyorlar. Mevcut durumda yeni taksi entegre etmeden önce mevcut sistemin verimliliğini arttırmak gerekiyor." dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz