Her büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu!

Her büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Elektronik Hayvan Takip Sistemi’nin tanıtımında “Deyim yerindeyse, her büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu takıyoruz” dedi.

Akıllı Küpe ve Elektronik Hayvan Takip Sistemi’nin tanıtımını yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Deyim yerindeyse, her Büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu takıyoruz” dedi. Akıllı küpenin küçük, kullanımı ve işlevi daha kolay olduğuna dikkat çeken Pakdemirli, “Pili yaklaşık 5 yıl giden bir cep telefonu. Birçok teknolojik özelliğe sahip 'akıllı küpe', Hayvan Takip Sisteminin önemli bir parçasıdır” diye konuştu.

AKILLI KÜPE İŞLETMELRE NE KAZANDIRACAK?

Sistemin 5 ilde 400 büyükbaş hayvan üzerinde denendiğini belirten Pakdemirli verileri de açıkladı: “Proje sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde, bu sistemin uygulandığı hayvancılık işletmelerinde, süt veriminde yüzde 25 artış, buzağı veriminde yüzde 20 artış ve sağlık giderlerinde yüzde 15 azalış tespit edilmiştir”

AKILLI KÜPE ÜLKE EKONOMİSİNE 10 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Sistemin ekonomik faydalarını anlatmaya devam eden Pakdemirli, “Eğer bu sistemi sadece damızlık dişi hayvanlarımıza takabilirsek, ilave yem ve girdi kullanmadan yılda 1 milyon daha fazla buzağı, 2-3 milyon ton ilave süt elde edebiliriz. Yani her 100 'Akıllı Küpe', ilave 20 hayvan demek. Elde edilen verim ve hayvan sayısı ile sağlık giderlerinin azalmasını dahil ettiğimizde, bu teknolojinin yaygın kullanımı sonucunda ülke ekonomisine kısa vadede yıllık 5 milyar, orta vadede ise 10 milyar lira katkı sunabiliriz” diye konuştu.

ELEKTRONİK HAYVAN TAKİP SİSTEMİYLE NELER KONTROL EDİLECEK?

Sistemle nelerin kontrol edileceğini sıralayan Pakdemirli, “Hayvanların konumları, yem yeme ve geviş getirme gibi beslenme durumları, aşılama kayıtları, koordinasyon bilgisi ile hareket ve sevk durumları, kızgınlık ön uyarı bilgilendirmesi, kulak iç sıcaklığı gibi verilerin anlık olarak merkezi programa aktarıldığını dile getiren Pakdemirli, sisteme, ileriki dönemlerde yerli ve milli olarak geliştirilecek, buzağı besleme robotları, sağım, yemleme ve otomasyon sistemleri ile süt ölçer gibi teknolojik donanımlar ilave edileceğini anlattı.

BEKİR PAKDEMİRLİ: PROJENİN FİKRİ BANA AİT

Projenin kendisine ait bir fikir olduğunu aktaran Pakdemirli, “Uykusuz geçen bir gecenin ardından bulduğum bir fikir. Aslında teknoloji ve inovasyon her zaman her yerde var. Yani bu teknoloji var, bu GSM teknolojisi var ama hayvancılıktaki problemleri gece bir yandan düşünüp, bir yandan bunları saydığım, bir yandan da not alığımda bunları çözebilecek olan teknolojinin Türkiye'deki tüm sürüyü bir arada takip edebileceğimiz bir sisteme ihtiyacımız olduğunu fark ettim” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz