"Help Turkey" paylaşımlarına soruşturma

"Help Turkey" paylaşımlarına soruşturma
NotHaber

Cumhuriyet Başsavcılığı orman yangınlarıyla ilgili "Help Turkey" etiketiyle yapılan ve suç unsuru teşkil eden paylaşımlara ilişkin resen soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, orman yangınları ile alakalı haber ve sosyal medya sitelerinden "Help Turkey" etiketiyle yapılan paylaşımlarla ilgili teknik inceleme ve araştırma başlattı. Bu araştırma sonucu bazı kişi ve grupların gerçek veya bot hesaplardan organize bir şekilde halkı korku, panik ve endişeye sevk ettiği, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıkları tespit edildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI

“Söz konusu hesaplar ile yangın olayına ilişkin bilgi kirliliğine yol açan gerçek dışı içeriklerin dolaşıma sokulduğu, konuya hassasiyeti olan sosyal medya kullanıcılarının tahrik edilmesiyle kaos ortamı yaratılmaya çalışıldığı, daha önce de bu hesaplar üzerinden benzer yöntemlerle terör örgütlerinin propagandalarının yapıldığı, dezenformasyon ve yıpratma haberlerinin ön planda tutularak çoklu bir strateji belirlendiği, araç olarak ise Twitter isimli sosyal medya platformunun aktif kullanıldığı (#HelpTurkey ana başlığı altında yapılan paylaşımlar, Militer Doktrin ve News Page Turkish isimli Twitter hesaplarında yapılan paylaşım ve yorumlar tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

SUÇ UNSURU PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA

Yapılan açıklamada “Paylaşımların içeriklerinin tetkiki neticesinde; teknik düzlemde bir manipülasyonla birlikte asılsız iddia ve haberlerin dolaşıma sokulması gibi stratejiler izlenerek yangınla mücadele eden ilgili kamu görevlilerinin ve gönüllülerin yangının söndürülmesine yönelik çalışmalardaki moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen, bölge halkını ümitsizliğe sevk eden, yangınla mücadelede devletin acziyet içerisinde olduğunu gösteren görsel ve yazılı içeriklerin suç oluşturduğu değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucunda Türk Ceza Kanununda düzenlenen ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’, ‘Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama’, ‘halk arasında endişe, korku ve panik yaratma’, ‘toplumun belli bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etme’ gibi suçların işlendiği kanaatine varılmıştır” denildi.

Bundan dolayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca suç unsuru içerdiği tespit edilen paylaşımlarla ilgili resen soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

AMAÇLARI DEVLETİMİZİ ACİZ GÖSTERMEK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun,  pazar günü akşam saatlerinde başlayan paylaşımlarla ilgili, "Yurtdışından ve tek merkezden organize edilen sözde yardım kampanyası ideolojik saiklerle, devletimizi aciz göstermek, devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatılmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

PAYLAŞIMLAR KISA SÜREDE SİLİNDİ

Sosyal medya ağ analizleri ile tanınan akademisyen Dr. Marc Owen Jones da orman yangınlarıyla mücadele için Türkiye’ye uluslararası yardım çağrısı yapılan “Help Turkey” etiketiyle başlatılan kampanyanın amacını “dezenformasyon” olarak tanımlamıştı.

Marc Owen Jones, Twitter’da 1-2 Ağustos arasında sosyal medya gündeminde yer alan “Help Turkey” etiketinin 160 bin etkileşim ve 46 bin hesabı kapsayan analizini paylaşmıştı.

Jones'un analizlerine göre önce sahte ve bot hesaplar açıldı, bu etiket ile bir anda paylaşımlar yapılmaya başlandı. Milyonlarca etkileşim içeren yardım kampanyasının dünya gündeminin üst sıralarında yer alması sağlandı. En çok paylaşım yapan hesaplar paylaşımlarını kısa süre sonra sildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz