Gözlem meraklıları Diyarbakır’da bir araya geldi

Gözlem meraklıları Diyarbakır’da bir araya geldi
NotHaber

Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkiliği’ne Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yoğun ilgi gösteriliyor.

Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkiliği’ne Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yoğun ilgi gösteriliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Diyarbakır Valiliği ve Karacadağ Kalkınma Ajansının desteği ile düzenlenen etkinlik Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarındaki Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde yapılıyor. Etkinlik 4 Eylül'e kadar konuklarını ağırlamaya devam edecek.

ÇOK SAYIDA ZİYARETÇİ KATILDI

Etkinlik için Zerzevan Kalesi'nin çevresinde kurulan stantları yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda ziyaretçi gezerek Teleskopla gökyüzünü inceledi. Etkinlikte minik misafirler deneyap atölyesinde becerilerini sergilerken hediye edilen maket uçağı uçurdu. Akşam yemeği ikramından sonra katılımcılar kurulan teleskoplarla uzmanlar eşliğinde gökyüzünü izledi.

TARİHİ ZERZEVAN KALESİ

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan tarihi yapı ve askeri yerleşim alanı. Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır. Diyarbakır'daki en önemli Doğu Roma eserlerinden kabul edilen kale, 2020'de Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Diyarbakır-Mardin karayolunun kırk beşinci kilometresinde, yoldan 124 metre yükseklikteki kayalık bir tepede bulunuyor.

Kalede 2014 yılına başlayan kazılar sonucu 12 metre yüksekliğinde, bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı ortaya çıkarıldı ve kale yerleşimi turistlerin ziyaret ettiği bir ören yeri haline geldi. Diyarbakır tarafında 2017 yılında bulunan Mitras Tapınağı günümüzde kalenin en çok ilgi çeken yapısı konumunda.

KAZILAR 2014'TE BEŞLADI

Kalede kazılar ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile 2014 yılında başladı. Kazılardan önce bilinmeyen yerleşimde kazılarda ortaya çıkarılan gözetleme-savunma kulesi, surlar, Mithraeum, yeraltı sığınağı, kilise, askeri-sivil konutlar, yeraltı ibadethanesi, sunaklar, kaya mezarları, su kanalları gibi yapılar ulusal ve uluslararası alanda ilgi uyanıdrmış ve turistlerin ziyaret ettiği bir ören yeri haline gelmiştir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz