Göç ve teröre karşı sınıra 295 kilometrelik duvar

Göç ve teröre karşı sınıra 295 kilometrelik duvar

Yasa dışı göçün engellenmesi, kaçakçılık faaliyetleri ve terörist sızmalarının önüne geçilmesi amacıyla Türkiye, İran sınır hattında 295 kilometrelik duvar örüyor. 64 km'lik ilk etabı yıl sonuna kadar hazır olacak.

Türkiye, terörizm ve kaçakçılık faaliyetlerinin engellenmesi bunun yanında Göç baskısının önüne geçilmesi adına İran sınırının tamamına Duvar örüyor. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 295 sınır hattını kapsaması planlanan duvarın 64 kilometrelik kısmını yıl sonuna kadar bitireceklerini açıkladı.

Şu ana dek duvarın 3,5 kilometrelik bölümünün bittiğini belirten Bilmez, inşa sahasının belirlenmesi için İranlı yetkililerle ortak çalışmaların de sürdüğünü ifade etti.

500 KORUCU TAHSİS EDİLDİ

Sınır güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması için takviye birliklerin gönderildiğine dikkati çeken Bilmez, "Göç baskısının artması üzerine kara kuvvetlerimiz 2 keşif, 2 de komando bölüğü, zırhlı araçlarla birlikte bölgeye takviye etti. İçişleri Bakanlığımız da diğer illerden bu bölgeye 35 özel harekat timi 50 zırhlı araçla sınır hattında askeri birliklerimize yardımcı olmak üzere bölgeye yönlendirildi. Bunlardan 500'ü Çaldıran'da konuşlandırıldı, 250'si de Saray bölgesinde görev yapacak. Ayrıca burada sınır hattının hemen gerisinde sürekli devriye gezen, nöbet tutan jandarma ekiplerimize de Elazığ, Bingöl, Muş ve Kars'tan da 3 bölük bir tabur görevlendirildi. Onlarda bölgeye geldi yaklaşık 400 personel. Zırhlı araçlarıyla birlikte onlar da 2. hatta güvenliği sağlayacaklar. Ayrıca 200 korucu da bu hatta görevlendirildi. Asker ve jandarmalarla birlikte görev yapıyorlar. Sayın İçişleri Bakanımızın bölgeye gelmesiyle sadece sınır hattındaki köylerde sınır güvenliğinde kullanılmak üzere 500 korucu kadrosu tahsis edildi. İlana çıkıldı, alımların yapılmasının ardından sınırda görev yapmaya başlayacaklar." şeklinde bilgi verdi.

HER BİR BLOK 3 METRE YÜKSEKLİKTE

Van'ın Çaldıran ilçesinin İran sınırından başlatılan çalışmalarda 3 metre yüksekliğinde ve 7 ton ağılığındaki beton bloklar, iş makineleriyle sınır hattına döşeniyor. Ayrıca şu ana dek sınır hattına 110 kilometre hendek kazılırken, 76 monoblok ve lego kule inşa edildi. 103 elektro optik kulenin yapım çalışmaları da devam ediyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz