“Göbeklitepe” BM bahçesinde

“Göbeklitepe” BM bahçesinde

Medeniyetler beşiği Göbeklitepe’deki dikilitaşların replikası Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde sergilenmeye başlanacak. Serginin açılışı, 19-23 Eylül arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının ortak çabalarıyla yürütülen çalışma ile Medeniyetler beşiği Göbeklitepe’deki dikilitaşların replikası Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde sergilenmeye başlanacak. Serginin açılışı, 19-23 Eylül arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla yapılacak.

TARİHİN SIFIR NOKTASI GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Dünya mirası Göbeklitepe’yi temsil edecek P18 dikiltaşı yüzde elli oranında küçültülüp kopyalandı. Replika eser, Göbeklitepe'deki tüm dikilitaşlarda olduğu gibi, bölgede "Şanlıurfa taşı" olarak bilinen kireç taşından, kendisi de Şanlıurfalı olan arkeolog ve heykeltraş Ahmet Demirtaş ve ekibi tarafından yaklaşık 2 ayda yontuldu. Replikanın BM bahçesine montajına pazartesi günü başlanırken, montaj ve peyzaj düzenlemesinin 18 Eylül'de tamamlanması planlanıyor.

BM’YE BİR ANADOLU ESERİ DAHA

Dikilitaş replikası, Birleşmiş Milletler yerleşkesinde sergilenen ikinci "antik dönem Anadolu" eseri olacak. BM'de ilk olarak, Hititler ile Mısır arasında  imzalanan ve tarihteki diplomatik metinlerin en eski örneklerinden biri olan Kadeş Barış Antlaşması metninin büyütülmüş kopyası 1970 yılında sergilenmişti.

 

 

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz