Emeklileri yakından ilgilendiren yeni BES düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı!

Emeklileri yakından ilgilendiren yeni BES düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı!

Türkiye’de milyonlarca emekliyi ve emekli olma hayali kuran vatandaşı ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. Emeklilik sandıklarındaki emeklilik taahhüt planları kapsamında değişiklik yapıldı. Buna göre BES emeklilik sözleşmesine aktarılabilecek…

Milyonlara emeklinin yakından takip ettiği mevzuatta önemli değişiklikler yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre emeklilik sandıklarındaki emeklilik taahhüt planları kapsamında olan birikimler, kısmen veya tamamen emeklilik sözleşmesine aktarılabilecek. 4632 sayılı Bireysel Emeklilik ve Tasarruf Yatırım Kanunu kapsamında yapılan sözleşmelere bu birikimler değerlendirmeye katılabilecek.

Dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu ya da ticaret şirketindeki emekliliğe yönelik birikimlerin BES sistemine aktarılmasına yönelik esaslar belirlendi. Üyelerine emeklilik taahhütte bulunan kuruluşların bu tutarların kısmen veya tamamen Bireysel Emeklilik Sistemine aktarılmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda emeklilik mevzuatında önemli bir değişiklik yapılmış oldu.

Bireysel Emeklilik Sistemine Eklenecek

Dernek, vakıf ve diğer kuruluşlardan bireysel emeklilik sitemine aktarım hakkı gündeme geldi. Bu hakkı sağlayan yönetmeliğe göre işveren katkıları dahil fiili aktarım tarihine kadar gerçekleşen yurt içi veya yurt dışı tüm birikimlere ilişkin tutarlar aktarım yapılabilecek. Aktif ve pasif üyelerin birikimlerini emeklilik hizmet sunucusu yetkili organlarına aktarılan karar göre emeklilik sistemine aktarılabilecek.

BES hizmeti veren kurumlarda aktif ve pasif üyelerin birikimleri emeklilik hizmet sunucusunun yetkili organlarınca alınan kararları baz alınacak. Bu kararlar kapsamında bireysel emeklilik sistemine aktarım konu olabilecek. Aktarım yapılması ve tutarı üye tercihlerine bırakılması durumunda aktarıma yönelik üye muvafakatnamelerinin alınması şart olacak. Öte yandan aktarımın grup halinde ve her bir üyeyi bağlayıcı usulüne uygun alınan kararların olması halinde ise ayrıca aktif üyelerin muvafakatleri esas olmayacak.

Kazanılmış Süre Hesabı Yapılacak

Emeklilik taahhüt planı kapsamında gerçekleştirilecek aktarım miktarına göre emeklilik sisteminde kazanılmış süre hesabı yapılacak. Kazanılmış süre, aktarım tutarının aktarım tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin aylık tutarının yüzde 10’una bölünmesi suretiyle bulunan ay sayısı esas alınacak. Bununla birlikte tüm üyelerin birikimleri, işveren grup emeklilik sözleşmeleri dahil herhangi bir yeni kurulacak emeklilik sözleşmesine grup halinde aktarılabilecek.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz