Çürümeye dayanıklı yerli tohum geliştirildi

Çürümeye dayanıklı yerli tohum geliştirildi
NotHaber

Seralarda görülen ve fideleri çürüterek domates tarımına zarar veren ‘Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü ’ne (ToBRFV) karşı Antalya’da dayanıklı yerli tohum geliştirildi.

Yerli tohumun verim ve ürün kalitesine olan katkısı dışında, Domateslerde zararlı virüslere karşı daha güçlü olmasını sağladığı ortaya çıktı. İhracatta ve yurt içinde büyük rakamlarda dolaşımı olan en önemli sebzelerden birisi olan domateste üretimin daha sağlıklı olması, üreticinin ve ihracatçının daha fazla kazanmasını ve vatandaşın daha uygun fiyatta tüketmesini sağlayacak. Bu yeni gelişme ihracatta üreticinin elini güçlendirecek.

"ÜRÜNLER TAMAMEN DOĞAL"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tohumculuk ve Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATOM) Müdürü Doçent Dr. Hakan Fidan, tohumun genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) sınıfında olmadığını, ürünlerin tamamen doğal olduğunu söyledi.

ŞİMDİDEN DÜNYAYI SARDI

TÜBİTAK yönetiminde geliştirilen tohumun deneme ihracatı başladı. Virüse dayanıklı tohumun domates tarımını sürdürülebilir hâle getireceğini söyleyen yetkililer “İtalya, İspanya, Meksika, ABD, Orta Doğu ülkelerine göndermeye başladık. Tescilin ardından ticaret başlayacak” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz