Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma sanayiinde devrim yaptık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma sanayiinde devrim yaptık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İDEF'21 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İDEF'21 15'inci Uluslararası Savunma sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuştu.

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın kendi alanında önemli bir dünya markası haline geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuara olan katılımın sayı ve nitelik olarak sürekli artmasının Türkiye'nin savunma sanayiinin başarısının ifadesi olduğunu vurguladı.

"SAVUNMA SANAYİİNİ ASLA BİR TİCARİ İLİŞKİ OLARAK GÖRMEDİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayiinde geliştirdiği her türlü imkanı dostlarıyla paylaşmaktan memnuniyet duyan bir ülke olduğunu belirterek, "Biz asla savunma sanayi konusundaki münasebetleri sıradan bir ticari ilişki olarak görmedik, görmüyoruz." şeklinde konuştu.

Bölgede ve dünyada huzur ortamının gerekliliğine vurgu yapan Erdoğan, "Bölgemizde ve dünyada barış, istikrar, güven ikliminin tesisinin savunma sanayinde adil bir dengenin kurulmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. NATO'nun önde gelen üyesi olarak milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının artacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"TERÖRLE MÜCADELEDE YALNIZ BIRAKILDIK"

Terörle mücadele sürecinde Türkiye'nin yalnız kaldığını belirten Erdoğan, "Terörle mücadelesinde yalnız bırakılan bir ülke olarak, ihtiyaçlarımız için adım atmaya mecbur kaldık. Savunma sanayinde bugünkü ihtiyaçları karşılamanın ötesinde geleceğin araçlarına, geleceğin ürünlerine yatırım yapıyoruz. Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı zorlukları ve maruz kaldığı gizli açık ambargoları aşmak için savunma sanayine bu denli yüklenmiştir." dedi.

"DIŞA BAĞIMLILIK YÜZDE 80'DEN YÜZDE 20'YE İNDİ"

Türkiye'nin son 19 yılda diğer birçok alanda olduğu gibi savunma sanayiinde de adeta bir devrim gerçekleştirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk savunma sanayinin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çıktığımız bu yolda hamdolsun çok iyi bir noktaya geldik. 2002'de ülkemizde 62 savunma sanayii projesi yürütülüyorken günümüzde bu sayı 750'yi geride bırakmıştır. 5,5 milyar dolar seviyesinden 75 milyar doların üzerine çıkmıştır. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir. Savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80'ler seviyesinden yüzde 20'ler seviyesine indirmeyi başardık." cümlelerini kullandı.

SİHA'ların başarısından da bahseden Erdoğan, "Başarısını sahada bilfiil ispat etmiş olan silahlı insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz. Daha önce 250 milyon doları bile bulmayan savunma ve havacılık ihracatımız 3 milyar dolar sınırını geride bıraktı." dedi.

"BİR DAMLA PETROLÜ BİR DAMLA KANDAN DAHA DEĞERLİ GÖRMEYİZ"

"Kendi sınırlarından on binlerce kilometre ötede terörle mücadele adı altında sivil-masum demeden insanların başına bomba yağdıranlardan olmadık, olmayacağız." diyen Erdoğan, "Bir damla petrolü bir damla kandan daha değerli görme zihniyeti, bizim değer, toplum ve devlet dünyasında zerre kadar karşılığı yoktur. Atalarımızın, 'Eğer barış istiyorsan savaşa daima hazır olmalısın' sözü bizim savunma sanayiindeki felsefemizin en güzel ifadesidir. Geçmişinde işgal, soykırım gibi suçlar bulunmayan bir ülke olarak gittiğimiz her yerde birlikte kazanmayı teklif ediyoruz. Balkanlar’da olduğu gibi Kuzey Afrika’da da, Güney Amerika’da da bunu yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz