Çin’den yeni propaganda: Koronavirüsün kaynağı ABD

Çin’den yeni propaganda: Koronavirüsün kaynağı ABD
NotHaber

Dünyaya koronavirüsün yayılma noktası olan Çin, ilginç bir dezenformasyon politikasına girişti. ABD’deki bir askeri üssün laboratuvarının virüsün ‘sızdırıldığı’ yer olduğu öne sürülürken, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu iddiaları açıkça destekledi!

Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan Koronavirüs, Çin'de çok farklı şekilde algılanıyor. Koronavirüsün ABD'deki bir askeri üsten yayıldığına dair dezenformasyon kampanyası ülkede giderek popülerlik kazanıyor. Bu teori Çin'de yaygınlaşırken ABD ise koronavirüsün kaynağına dair bir istihbarat raporu yayımlamaya hazırlanıyor. Başkan Joe Biden, koronavirüsün bir laboratuvardan mı sızdığı yoksa bir insanın enfekte bir hayvanla temas kurduğu için mi ortaya çıktığı konusunda bir rapor hazırlanmasını Mayıs ayında istemişti.

BAŞKENTE 80 KM UZAKLIKTA

Bu propaganda kampanyası kapsamında, koronavirüsün ABD'nin başkenti Washington DC'den 80 km uzaklıktaki Maryland eyaletinin Frederick şehrinde bulunan Fort Detrick'teki askeri üste üretildiği ve buradan sızdırıldığı öne sürülüyor. Bu üs, eskiden ABD'nin biyolojik silah programının merkeziyken şimdi Ebola ve çiçek hastalığı gibi virüsleri inceleyen bir biyomedikal laboratuvar olarak görev yapıyor. Uzmanlar propaganda çalışmalarının Çin'de yaşayan vatandaşlar üzerinde bir karşılığı olsa da Çin'in uluslararası camiadaki algısı üzerinde bir etkisi olmadığı görüşünde.

ŞARKIYA BİLE KONU OLDU

Bu üssün karışık tarihi Çin'deki spekülasyonların merkezi oldu. Hatta Çinli milliyetçi bir müzik grubu bir rap şarkısında virüsün Fort Detrick'ten ortaya çıktığını açıkça dile getiren sözlere yer verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian Zhao da bu sözlerin tam olarak akıllarından geçeni yansıttığını belirtti. Zhao, geçen yıl attığı birkaç tweetinde Fort Detrick'e dikkat çekmişti.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz