Çavuşoğlu'ndan Afganistan açıklaması: Mesajları olumlu karşılıyoruz

Çavuşoğlu'ndan Afganistan açıklaması: Mesajları olumlu karşılıyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ürdün'ün başkenti Amman'da mevkidaşı ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Çavuşoğlu, Afganistan'da yaşananlara dair açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ürdün'ün başkenti Amman'da mevkidaşı Eymen es-Safedi ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme dair açıklamalar yapıldı.

"TÜM TARAFLARLA DİALOĞUMUZU SÜRDÜRÜYORUZ"

Bakan Çavuşoğlu, Afganistan'ta ABD ve Eşref Gani'nin ülkeden çekilmesiyle Taliban'ın Kabil'e girdiğini ve halihazırda yönetimi ele geçirdiğini aktardı. Bölgedeki ilişkilerin sürdürüldüğünü belirten Çavuşoğlu, "Biz tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz, Taliban dahil. Aynı şekilde daha önce müzakereleri sürdüren Abdullah Abdullah, Hamid Karzai gibi önemli şahsiyetler hala Kabil'de ve Taliban'la görüşme hazırlıkları yapıyorlar." şeklinde konuştu.

"HAVAALANINDA ASKERİ YÖNETİMİ VE GÜVENLİĞİ ÜSTLENMİŞ DURUMDAYIZ"

Yaşananların ardınan ülkeyi terk etmek isteyen Afganların havaalanına akın etmesi sonucu ortaya çıkan görüntüleri üzüntüyle karşıladıklarını belirten Çavuşoğlu, "Şu anda bu gelişlmelerden dolayı havaalanı bölgesinde bir panik var. Dün havaalanında bizi üzen bazı görüntüler oldu. Sivillerin havaalanına girmesi ve pistte uçakların önüne gitmesiyle malesef bazı kardeşlerimiz vefat etti. Ülkeden ayrılmak isteyenlerin güvenliğini sağlamak için gerekeni yapıyoruz. Havaalanında askeri tarafın yönetimini ve güvenliğini üstlenmiş durumdayız. Orada Amerika, İngiltere gibi bazı kardeş ülkelerin de askeri güçleri var. Burada bir, iki gün içinde güvenlik tahsis edildikten sonra tahliyeler devam edecek. Biz Türkiye olarak sadece kendi vatandaşlarımız değil diğer ülkelerin vatandaşlarının da tahliyesine yardımcı oluyoruz. Amerika ile de bu konuda iş birliği yapıyoruz.

"TALİBAN'IN MESAJLARINI OLUMLU KARŞILIYORUZ"

Bölgede temasların sürdüğünü ve bu temaslarda Katar'ın da önemli bir yer tuttuğunu belirten Çavuşoğlu, "Katar'ın bu girişimlerdeki rolünü de takdirle karşılıyoruz. Şu anda ülkenin bir sakinleşmesi lazım. Şu ana kadar Taliban'ın verdiği mesajları da olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz. Gerek yabancılara gerek diplomatik misyonlara gerekse kendi halkına yönelik." ifadelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz