Çavuşoğlu’ndan AB’ye: Afganları ülkemizde tutmamız mümkün değil!

Çavuşoğlu’ndan AB’ye: Afganları ülkemizde tutmamız mümkün değil!
NotHaber

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği’nin göçmen politikasını eleştirerek “Biz para veriyoruz, Afganları ülkenizde tutun, gelmesin anlayışıyla iş birliği olmaz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin Suriyeli ve Afgan sığınmacılara yürüttüğü politikaları eleştirdi. Türkiye ile AB arasında 2016 yılında yapılan göç mutabakatını hatırlatan Çavuşoğlu, “2016'da olduğu gibi, bizim oturup konuşup müzakere ederek bir mutabakata bağlamamız lazım. 'Ben istediğim gibi karar alırım, biraz para vereyim Türkiye mültecileri tutsun' anlayışı işlemez" dedi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE TAHLİYE MERKEZİ OLMAYACAK

Çavuşoğlu, Hollandalı meslektaşı Sigrid Kaag ile Afganistan meselesini masaya yatırdı. Görüşme sonrası yapılan basın toplantısında Afganistan'dan yapılan tahliyelere değinen Çavuşoğlu, “Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre de olsa kalması mümkün değil. Türkiye olarak biz geçmişte üzerimize düşeni yaptık, Avrupa ülkelerine giden göçmen sayısı yüzde 95 oranında azaldı. AB kendi yükümlülüklerini yerine getiremedi” dedi.

“BAŞINDAN BERİ AFGANLARIN GEÇİCİ DE OLSA BARINMASINA HAYIR DEDİK”

Pek çok ülkenin Afganistan tahliyesine yardımcı olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Türkiye olarak biz göçmen konusunda ahlaki ve insani sorumluluğumuzu fazlasıyla yerine getirdik. Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre de kalması mümkün değil. Bize böyle bir teklif gelmedi Hollanda'dan, gelse de kabul etmeyeceğimizi söylüyoruz. Uçakların menzilleri farklı olabilir, havalimanını transit için kullanabilirler, bu konuda destek veririz. Ama gerek inceleme, vize ya da başka bir sebeple ülkemizde Afganların geçici de olsa barınmasına hayır dedik başından beri. Bize başından beri de böyle bir teklif gelmedi, Hollanda'dan da gelmedi” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz