Çataklı: Sınırlarımız kevgire döndü sözü mesnetsizdir!

Çataklı: Sınırlarımız kevgire döndü sözü mesnetsizdir!
NotHaber

Afgan göçüyle ilgili muhalefetin ‘Sınırlarımız kevgire döndü’ sözünün mesnetsiz olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, yakalanan göçmen sayısını ve yapılan fiziki koruma yatırımlarını anlattı.

Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri olan Afgan Göçünü değerlendiren İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Afganistan'dan gelen düzensiz göçmen sayısında geçmiş yıllara oranla farklı bir artış olmadığını söyledi. Çataklı, Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesi olayına bağlı anormal bir yükseliş, ülke sınırlarına dayanmış kafileler halinde yeni büyük bir göç akımının şu an için asla söz konusu olmadığını vurguladı.

ÇATAKLI, ENGELLENEN KAÇAK GİRİŞ SAYILARINI AÇIKLADI

Bakanlık Sözcüsü Çataklı, "Doğu ve güney sınırlarımızda 2019 yılında sınırda girişi engellenen yabancı sayısı 442 bin 800, 2020 yılında 505 bin 375, bu yıl da yılın yarısı geçmesine rağmen 307 bin 850'dir. Dolayısıyla yeni ve anormal bir artış iddiası, rakamlarla teyit edilmemektedir. Bununla birlikte Afganistan'da yaşanan gelişmeler ve siyasi istikrarsızlığın göç hareketliliğini tetikleme ihtimalinin farkında olarak bakanlığımız birimlerince gelişmeler yakından takip edilmektedir." diye konuştu.

YILLARA GÖRE ENGELLENEN AFGAN GÖÇÜNÜ HATIRLATTI

Türkiye'nin sınırda aldığı güvenlik önlemleriyle ilgili yaptığı yatırımların olumlu sonuçlar ürettiğini yakalanan kaçak göçmen sayılarından anladıklarını kaydeden Çataklı, "Ülkemizde 2018 yılında 268 bin, 2019'da 454 bin, 2020 yılında salgından kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen 122 bin yani pandemiye rağmen geçen yıl göçü engelledik. Yılbaşından bugüne kadar da 94 bin 915 düzensiz göçmen yakalandı. Afganistan özelinde ise 2019 yılında 201 bin 437, 2020 yılında salgın koşullarında 50 bin 161 ve bu yıl halen 40 bin 98 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı." bilgisini paylaştı.

"TÜRKİYE, SINIRLARINA HAKİMDİR"

İsmail Çataklı, 911 kilometrelik Suriye Sınırında planlanan 837 kilometrelik güvenlik duvarı ve devriye yolunun tamamlandığını, İran Sınırının Ağrı ve Iğdır'ı kapsayan bölümünde 135 kilometre devriye yolu ve güvenlik duvarı yapıldığını belirtti.

“SINIRLARIMIZ KEVGİRE DÖNDÜ SÖZÜ MESNETSİZDİR”

Afgan göçü ve sınır güvenliği konusunda muhalefetin tutumunu da eleştiren Çataklı, “Tüm bu yapılanlar ortadayken 'Sınırlarımız kevgire döndü' gibi ölçüsüz ve mesnetsiz ifadeler, bu ülkenin sınır güvenliğinden sorumlu askerine, ona destek olan polisine, jandarmasına, bu işte emek harcayan memuruna, bu devletin itibarına karşı bir haksızlıktır. Bazılarının maksatlı iddialarının aksine Türkiye, sınırlarına hakimdir, sınırlarında kaçak göçü engellemek için her anlamda yoğun çaba göstermekte ve bu alanda da başarılı sonuçlar elde etmektedir” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz