Büyükada’da İBB ile TÜGVA arasında tahliye krizi!

Büyükada’da İBB ile TÜGVA arasında tahliye krizi!

İBB, TÜGVA tarafından kullanılan Büyükada iskelesinin üst katını mahkeme kararıyla tahliye etmek istedi. Zabıtaların TÜGVA’yı tahliye etmek için alana gelmesinin ardından polisi çağıran TÜGVA çalışanları ise binayı terk etmek istemedi. Olay yerine gelen polis ile zabıta arasında arbede yaşandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2018 yılında 10 yıllığına Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) kiraladığı Büyükada Şehir Hatları Vapur İskelesi’nin üst katındaki kafeterya, İBB tarafından tahliye edilmek istendi.

Tahliye işlemini uygulamak için binaya giren İBB zabıtaları, TÜGVA çalışanlarının direnişi ile karşılaştı. Vakıf üyelerin tarafından binaya çağrılan polis ekipleri de tahliyeye izin vermeyince zabıta ve polis arasında arbede çıktı. Bu sırada İBB Zabıta Müdürü de gözaltına alındı.

“MAHKEMENİN KESİN KARARI VAR”

Yaşananların ardından İBB sözcüsü Murat Ongun, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bir vakıf, Büyükada Vapur İskelesi’ni, mahkemenin kesin kararına rağmen boşaltmadı, tahliye ise engelleniyor. Yasaya rağmen bir vakfın İBB’ye karşı savunulması idari usullere aykırı, görülmemiş bir olaydır. Bunu yapan tüm kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacaktır.” ifadelerini kullandı.

“KİRASINI GÜNÜ GÜNÜNE ÖDEDİK”

TÜGVA Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Beşinci ise bir mahkeme kararı olmadığını ve sürecin hala devam ettiğini ileri sürerek tahliye çalışmasına sitem etti:

“Türkiye Gençlik Vakfı olarak İstanbul Adalar’da İBB’den tamamen hukuka uygun şekilde kiraladığımız ve günü gününe kiramızı ödediğimiz ilçe binamıza bugün CHP’li İBB Başkanı ve CHP’li Adalar Belediye Başkanı’nın emriyle zabıtalar baskın yapmış, binamızın içindeki eşyalar gasbedilmeye çalışılmış ve bina kilitleri değiştirilmiştir” şeklinde konuştu.

Tahliye sürecinin videosunu sosyal medyada paylaşan Beşinci, konuya ilişkin şu cümleleri kullandı:

“CHP’li İBB’nin Adalar’da kiraladığımız binanın tahliyesi ile alakalı mahkeme süreci devam ederken ve mahkemenin herhangi bir kararı yokken yapmış olduğu bu eylem tam olarak bir gasp etme eylemidir. Bu hukuksuzluğun karşı ilçe binamızdaki gönüllü TÜGVA’lı arkadaşlarımız polisi ve TÜGVA gönüllüsü avukatları aramıştır. Polis memurları CHP’li İBB ve CHP’li Adalar Belediyesi zabıtalarının gasp etmek için geldiği ilçe binamızın önünde belediye zabıtalarının saldırısına uğramıştır.

Olay tam olarak budur, zabıtalar polisimize saldırmış ve bir polisimiz karnından yaralanmıştır. Polise zabıtanın saldırması tarihte bir ilk olabilir. CHP’nin militanı gibi davranan zabıtaların yaptıkları yetmemiş olacak ki; CHP Adalar İlçe Teşkilatı TÜGVA’ya karşı toplanma çağrısı yapmıştır, şu anda CHP İlçe Teşkilatı ve zabıta binanın içerisinde gaspçı gibi durmaktadırlar. Memleket sevdalısı TÜGVA’lı gençlere mi saldıracaklardır? Yoksa ilçe binamızı işgal mi edeceklerdir?”

“BİR TÜGVA’LI GENCİN BURNU KANARSA SORUMLUSU İBB BAŞKANI’DIR”

Açıklamasının devamında bina önünde toplanan CHP’lilere ilişkin ifadelere yer veren Beşinci, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“CHP’lilerin toplanma çağrısı üzerine bir tane TÜGVA’lı gencimizin burnunun kanamasının sorumlusu CHP’li İBB Başkanı, CHP İstanbul İl Başkanı, Adalar Belediye Başkanı ve CHP İlçe Başkanı’dır. Ayrıca bize karşı yapılacak her türlü çapulculuğa ve vandallığa karşı kendimizi de ilçe binamızı da savunmaya devam ettik, edeceğiz. Gençlerin duruşu ve hukuk, CHP’nin faşizmini yenecektir.”

“KİRALAMA İŞLEMİ İNTİFA SÖZLEŞMESİNE AYKIRI”

Öte yandan tahliye işleminin hukuka uygun olduğunu öne süren İBB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Büyükada iskelesi, diğer bazı iskelelerle birlikte, 2005 yılında özelleştirme yüksek kurulunun ilgili kararına dayanılarak, Türkiye Denizcilik işletmesi ile İBB arasında yapılan protokol ile İBB'ye devredildi. İBB, Büyükada İskelesi ve benzeri diğer iskelelerle, deniz vasıtalarını 2011 yılında yapılan ihale sonucu bir intifa hakkı sözleşmesi ile şehir Hatları AŞ’ye devretti. Şehir Hatları, iskelenin üst kısmını 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verdi.

İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş'ye bir yazı yazarak, Büyükada İskelesi’nin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin feshedilerek bu alanın İBB'ye teslim edilmesini istedi. Bunun üzerine Şehir Hatları AŞ, 21 Şubat 2020 tarihinde, TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshederek, bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi. Alanı da İBB'ye teslim etti.” ifadelerine yer verildi.

İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde başlayan tahliye sürecinin mahkeme kararıyla sabit olduğunu ve Adalar Kaymakamlığı’nca onaylandığını belirterek ortada bir hukuksuzluğun olmadığını belirtti.

“ALGI BALONLARI ELİNİZDE PATLAYACAK”

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, İBB ile TÜGVA arasında yaşanan Tahliye krizine yönelik bir açıklama yayımladı. Söz konusu alanın 2018 yılında 10 yıllığına Borçlar Yasası kapsamında kiralandığının belirtildiği açıklamada, “Bir gece ansızın İBB zabıtalarının gönderilerek zorla tahliye ettirilmek istenmesi hukuka aykırıdır. Resmi sözleşmeye rağmen CHP örgütleri güvenlik memuru gibi kullanılarak gençlerimize saldırmaktadır. Siz; CHP Devleti zannetmiş olabilirsiniz ancak o devirler geride kaldı. İBB, yetmezmiş gibi hukuksuzluğuna CHP ilçe ve il örgütünü de dahil etmiştir. Kimi dahil ederseniz edin millet bizimle beraber. Artık tutunduğunuz algı balonları elinizde patlayacak” ifadeleri yer aldı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz