Büyük Menderes’te balık faciası! Binlercesi kıyıya vurdu…

Büyük Menderes’te balık faciası! Binlercesi kıyıya vurdu…
NotHaber

Aydın’ın Koçarli ilçesinde Büyük Menderes Nehri’nin yatağında kuraklık nedeniyle suların aşırı çekilmesi sonucu oksijensiz kalan binlerce balık telef oldu.

Küresel iklim değişikliğinin etkileri sonuçlarında biri olan kuraklık son dönemde Türkiye'nin kâbusu oldu. Her geçen gün karşılaşılan doğal su kaynakları ve göllerdeki kuruma görüntüleri gelecek için endişelendiriyor. Benzer görüntüler bu sefer Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Büyük Menderes Nehri'nin eski yatağında meydana geldi. Suların çekilmesi sonucu oksijensiz kalan binlerce Balık telef oldu. Yaşanılan facianın nedeniyse, bilinçsiz Sulama olduğu belirtiliyor. Bölge halkı yapılan bu israftan şikâyetçi durumda. Suların aşırı çekilmesi sonucu oksijensiz kalan balıkların ölümleri bölgede derin bir üzüntü bıraktı.

ÇİFTÇİLER TRAKTÖRLERLE SU ÇEKTİ!

Yılda 4 kez sulama yapan çiftçiler, 15 Ağustos itibarıyla barajlardan su salınması kesilince ürünlerinin kurumaması için çevredeki azmaklara yöneldi. Kırsal Yeniköy ve Bıyıklı mahallerinin alt kısmında bulunan 5 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri eski yatağı da bunlardan biri oldu. Bölgedeki çiftçiler ürünlerini sulamak için buradan traktörlerle tarlarındaki kanallara su çekmeye başladı. Her gün çok sayıda traktörün su çektiği nehrin eski yatağında sular bitme noktasına geldi.

Su azalınca oksijen seviyesinin düşmesi sonucu binlerce balık da telef oldu. Balık ölümleri üzerine çiftçiler, tedbir alınması için başta DSİ ve Tarım ve Orman Müdürlükleri olmak üzere belirli yerlere giderek dilekçe verdi. Binlerce vahşi kuş, su yüzeyindeki ölü balıkları yemek için bölgeye akın etti. Nehrin eski yatağındaki sazan ve yayın başta olmak üzere çok sayıda balık türü kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.

“SIRAYLA SULAMA YAPILSA BU DURUMA GELİNMEZDİ”

Bölgede yaşayan halk olarak balıkların kurtarılmasını istediklerini belirten çiftçi Muahmmet Çakır, yetkililere durumu bildirdiğini söyledi. Çakır, “Balık ölümlerinin nedeni kontrolsüz su çekildiği için su seviyesi çok düştü ve oksijensiz kalan balıklarda ölmeye başladı. Çiftçilerin büyük bölümü buradan tarlasını sulamak için su çekmeye başladı. Böyle olunca da bir hafta içerisinde nehir yatağındaki su seviyesi dibe vurdu. Çiftçiler günlere yayılarak su çekseydi bu balıklar telef olmazdı” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz