Burdur Gölü can çekişiyor! Alg istilası
Burdur Gölü’nün rengi alg patlaması sebebiyle sarıya döndü. Daha önce nisan ve haziran aylarında da yaşanan olaya neden olan siyanobakteriler göldeki doğal yaşamı tehdit ediyor.
Uzmanlar, gölde yaşayan ve bir tür bakteri olan siyanobakteri tarafından ortaya çıkan bu olayın balıklar ve diğer canlılar açısından doğrudan zehirlenme gibi bir etkisinin olmadığını, fakat gölün kirlenmeye maruz kalmasına ve bununla birlikte su kalitesindeki bozulmaya işaret etmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
SON YILLARDA ARTMAYA BAŞLADI
Burdur Gölü’nde rastlanan alg patlamaları son zamanlarda sık sık meydana geliyor. Bu yıl nisan ve haziran aylarında yaşanan olay gölde tekrardan meydana geldi. Göl’de yaşanan alg patlamaları bu yıl içinde ikinci kez görüldü. Suyun renginde gözle görülür biçimde ani değişimlere neden olan algler, suyun rengi değiştirdi. Burdur Gölü şu sıralar yer yer kahverengi ve sarı rengine büründü.
BAŞLICA SEBEBİ: KURAKLIK VE KİRLİLİK
Tarımsal sulama amaçla kullanılan birçok gölet/baraj yapımı ve havzadan aşırı yer altı suları çekimine ek olarak son yıllarda etkisi giderek artan kuraklığın da etkisiyleBurdur Gölü'nün su havzasının alanını olumsuz etkileyerek gölün küçülmesinde etkin rol oynadığı belirtildi.
ÖRDEKLER GÖLDEN GÖÇ ETTİ
Alg patlamasındaki bu artışların özellikle havzadan göle gelen fosfor yüklemesinden ve küresel ısınma nedeniyle ani sıcaklık artışının sebep olduğunu aktaran uzmanlar, göl ekosistemindeki bu olumsuz değişimlerin Burdur Gölü'ne özgü Burdur dişli sazancık balığının gelecekteki durumu hakkında endişelere yol açtığını ayrıca adı Burdur Gölü ile özdeşleşen Dikkuyruk ördeklerinin de artık gölü terk ettiklerinin altını çizdi.