Boya ve plastiği zarar vermeden ayrıştıran çözücü geliştildi

Boya ve plastiği zarar vermeden ayrıştıran çözücü geliştildi
NotHaber

Yalova Üniversitesi’ndeki bilim insanları boya ve plastiği zarar vermeden ayrıştıran bir çözücü geliştirdi. Yeni geliştirilen ürün, diğer çözücülere nazaran çevreye en az zararı veriyor.

Bir grup bilim insanı, plastik maddeleri eritmeden üzerindeki boyadan ayrıştırabilen, kokusuz ve çevreci yeni bir çözücü geliştirdi. Yalova Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen çözücü normalde eritilerek kalite kaybına neden olan plastik ürünleri, üzerindeki boya içeriklerinden ayrıştırabiliyor.

Mühendislik Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Atilla Taşdelen, elde ettikleri çözücüyle, gıda ürünlerinin konulduğu plastik ambalajdaki boyalı bölümleri plastiğe zarar vermeden ayrıştırdıklarını söyledi.

SANAYİDE MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR

Sanayide çözücü kullanmanın parlama ve alev alma sorunlarına neden olduğunu hatırlatan Taşdelen, “Piyasadaki çözücüler ciddi risk arz ediyor. Bizim çözücümüz doğal kökenli olduğu için kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma basıncı da oldukça düşük. Bu da buharlaşmada çevreye zarar verme noktasında uçuculuk noktasının düşük olması hem de kapalı bir sistemde tekrar kullanımı sağladığı için geri dönüşümün maliyetini de düşürüyor” dedi.

BOYA OLAN HER ALANDA ÇÖZÜCÜ KULLANILABİLİR

Sanayide çözücü olarak en fazla suyun kullanıldığını belirten Taşdelen, geliştirdikleri çözücünün suya yakın sağlıklı bir sıvı olduğunu vurguladı. Taşdelen, çözücüden, plastik haricinde grafiti gibi duvar yazılarının, otomobil boyasının ya da yüzeyinde boya olan herhangi bir alanda yararlanılabileceğini sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz