Bitki çaylarının faydaları nelerdir? Bitki çayları nasıl demlenir?

Bitki çaylarının faydaları nelerdir? Bitki çayları nasıl demlenir?
NotHaber

Havaların soğuması ile beraber vücut direncimizin düştüğü bu dönemde, gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlıkları gibi hastalıkları önlemek için hepimizin tercihi bitki çayı içmek oluyor. Doğal şifa kaynağı olan bitki çayları içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmede yardımcı oluyor. Peki, bitki çaylarının faydaları nelerdir? Hangi bitki çayı neye iyi geliyor? Bitki çayları nasıl demlenir?

Bitki çayları soğuk havaların gelmesiyle hayatımızda önemli bir role sahip. Doğal şifa deposu olan bitki çaylarının insan sağlığına faydalarını saymakla bitiremeyiz. Genellikle sonbahar ve kışın tüketilen ve hastalığa karşı koruyucu olmasıyla bilenen çaylar arasında Ihlamur, zencefil, yeşilçay, ada çayı, hibiskus çayı ve kuşburnu öne çıkıyor.

BİTKİ ÇAYLARININ FAYDALARI NELERDİR?

Bitki çayları, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, Grip ve nezleye karşı korunma sağlıyor. Aynı zamanda vücut direncini artıran bitki çayları, kilo vermede ve ciltteki tahrişleri önlemede de sıkça başvurulan ürünler arasında yer alıyor. Bitki çayları sağlığa zarar verir mi? Her ne kadar doğal olsalar da fazla ya da bilinçsiz tüketiminin sağlık sorunlarına da yol açabileceğini hatırlatmakta fayda var. Amacına uygun, doğru bitkileri kullanarak hazırlanan ve demlenen çaylar, sağlık açısından istenen sonuçları verebiliyor. Peki bitki çayları nasıl tüketilmeli? Hangi Bitki çayı neye iyi geliyor? Bitki çayları hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Bitki Çayları nasıl demlenir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı korunma sağlamak için ve vücut direncini artırmak için ıhlamur çayı her zaman en çok tüketilen bitki çaylarının başında gelir. Peki ıhlamurun faydaları nelerdir? Bunların yanı sıra kas spazmları, kan dolaşım bozuklukları ve uykusuzluk gibi problemleri gidermek amacıyla da tüketilebilir. Özellikle içine bal ve limon eklendiğinde hem daha lezzetli hem daha şifalı olur. Ancak ıhlamur için dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Ihlamur uykusuzluğa sebep olabileceğinden dolayı akşam saatlerinde fazla tüketilmemelidir. Aksi takdirde uyku problemini çözmek yerine ters etki yaparak uykusuzluğa neden olabilir. Ihlamurun cilt sağlığı ve saç sağlığı açısından da olumlu etkileri vardır. Hazmı hızlandıran ıhlamur sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır.

IHLAMUR ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Ihlamur çayını hazırlamak oldukça basit. Peki ıhlamur çayı nasıl demlenir? Sıcak kaynamış suya ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını bir tutam attıktan sonra 10 dakika kadar demlenmeye bırakıp ıhlamurun renginin suya çıkmasını beklemelisiniz. Bardağınıza bir süzgeç vasıtasıyla döktüğünüz çayınıza arzu ederseniz bal, zencefil veya limon da ekleyebilirsiniz.

ZENCEFİL ÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Soğuk havalarda bizi kurtarmak için ‘hazır ol’da bekleyen zencefili, yüzyıllardır koruyucu etkisiyle biliyoruz. Peki bitki çaylarında başka neleri bilmeliyiz? Soğuk algınlığı ve boğaz ağrısında her zaman ilk tercih edilen çayların başında gelmektedir. Güzel kokusu ve rahatlatıcı özelliğiyle vazgeçilmez bütünleyicisi olan limon ile buluştuğunda soğuk algınlığından sindirim sorunlarına kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Tadını beğenmeyenler, tarçın, karanfil veya bal ile de tüketebilir. Böylece antioksidan etkisi de artmış olur.

ZENCEFİL ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Zencefil çayı yapmak için 1 sarımsak dişi boyutunda bir parça zencefil yeterli olacaktır. Peki ıhlamur çayı nasıl demlenir? 1 su bardağı suya bu miktarda zencefil ekleyip 10 dakika kaynatmalısınız. İçmeden önce arzu ederseniz bal ve limon da ekleyebilirsiniz. Hem lezzetli hem de öksürüğe karşı etkili bir çay elde etmiş olursunuz.

YEŞİL ÇAY FAYDALARI NELERDİR?

Kadınların içmekten en keyif aldığı ve kilo vermek için de yardımcı olduğu bilinen yeşil çay, soğuk havaların vazgeçilmezi olmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok etkiye sahip. Peki yeşil çay faydaları nelerdir? İçeriğinde barındırdığı çok sayıdaki antioksidan ve sağlığa yararlı mikro bileşenler sayesinde vücudun zinde kalmasına, günlük fonksiyonların sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesine ve Hastalıklara karşı korunmaya önemli faydaları vardır. Yeşil çay, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı iyi geldiği gibi, hazımsızlığı gideriyor, vücuttan toksinlerin atılmasına ve metabolizmayı hızlandırmasıyla da kilo vermeye yardımcı oluyor. Düzenli olarak günde 2 kez tüketildiğinde ise oluşabilecek felç ve Alzheimer riskini azaltabilmektedir.

YEŞİL ÇAY NASIL DEMLENİR?

Yeşil çayı yapmak oldukça basit. Peki yeşil çay nasıl demlenir? Yeşil çay yapmak için 1 fincan su kaynatıyoruz, kaynayan suyu yeşil çaya döküyoruz.10 dk demlendikten sonra hazırladığımız çayı içebiliriz. Arzu ederseniz yeşil çayı elma, limon, taze karabiber, taze nane, kabuk tarçın ve bal ile hazırlayabilirsiniz.

ADA ÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Doğal bir antibiyotik özelliği taşıyan ada çayı en kolay içimli çaylardan biridir. Ada çayı, kışın en çok tüketilen bitki çaylarından biri olarak biliniyor. Peki ada çayı faydaları nelerdir? İçeriğindeki bileşimler sayesinde, ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda (farenjit, jinjivit) yararlı etkiye sahip olan ada çayı sindirim sistemi sorunlarını çözmenin yanı sıra hafızayı da güçlendiriyor.

ADA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Ada çayı genellikle kaynatılarak yapılsa da aslında demlenerek hazırlanması gerekir. Peki ada çayı nasıl demlenir? Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Dilerseniz servis yaparken bal ve limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

HİBİSKUS ÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Çoğu kişinin adını tam olarak bilmediği fakat şifa deposu olan hibiskus çayı Hatmi çiçeği olarak da bilinir. Hibiskus, 'nar çiçeği, medine gülü' gibi isimlerle aktarlarda satılmaktadır. Beyaz, turuncu, mor, kırmızı ve sarı renkleri de var. Peki hibiskus çay faydaları nelerdir? İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini bulunan hibiskus çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur bu nedenle ülkemizde kış çayı olarak tüketilir. Hibiskus çayının en etkileyici ve iyi bilinen faydalarından biri, kan basıncını dengede tutmasıdır. Zamanla, yüksek tansiyon kalbe fazladan yük bindirebilir ve kalbin zayıflamasına neden olabilir. Hibiskus çayı bu etkilerin en aza indirilmesine yardımcı olur. Kadınlarda sık yaşanan regl sancısı, hormonal bozukluklar, ağrı ve kramp gibi durumları yatıştırabilir. Sağlıklı uzayan saçlar ve cilt güzelliği için de önerilir.

HİBİSKUS ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Hibiskus çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Peki hibiskus çayı nasıl demlenir? İlk olarak su kaynatılır. Kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı hibiskus eklenir ve demlenmesi için 10 dakika beklenir. Ardından çay süzülerek içilir. Hibiskus çayı mayhoş bir tada sahiptir. Bu nedenle arzu ederseniz servis yaparken bal ve tarçın ekleyebilirsiniz.

KUŞBURNU ÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Şifalı çaylar içerisinde en çok tüketilen, vitamin yönünden de oldukça zengin olan kuşburnu çayı C vitamini konusunda oldukça zengin. Peki kuşburnu çayı faydaları nelerdir? Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde toksin maddelerin ve fazla suyun atılmasına yardımcı olur ve hücrelerin kendini yenilemesini destekler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirme de etkin role sahip. Cildi temizleyip, tazeleyici bir etki sağlar. Midenin asit düzeyinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan kuşburnu çayı, aç karnına içildiğinde ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının tedavisini destekler. Aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına da yardımcı olarak gaz ve şişkinliği önler. Fazla tüketimi deride kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden günlük üç fincandan fazla tüketilmemelidir.

KUŞBURNU ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Kuşburnu çayı için 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu ve 1 su bardağı su yeterlidir. Peki kuşburnu çayı nasıl demlenir? İlk olarak suyu kaynatıyoruz. Kaynayan suya 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyip 10-15 dakika daha kaynatıyoruz. Daha sonra ocaktan alıp 5-10 dakika daha dinlendirdiğimiz çayımızı süzüp içebiliriz. Dilerseniz servis yaparken bal ve limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz