Avrupa'dan Afgan mülteciler için ortak mektup

Avrupa'dan Afgan mülteciler için ortak mektup

Avrupa Birliği üyesi 6 ülkeden Afgan mülteciler için ortak mektup yayımlandı. Mektupta, iltica başvuruları reddedilen Afganların ülkelerine geri gönderilmeleri isteniyor.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 6 ülke, Avrupa Komisyonu'na yazdıkları ortak mektupta iltica talepleri reddedilen Afgan mültecilerin ülkelerine geri dönmelerini istediler.

Hollanda, Almanya, Belçika, Avusturya, Danimarka ve Yunanistan hükümetleri tarafından imzalanan mektupta, Afganistan'ın geçtiğimiz yıl AB'ye en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke olduğu belirtildi.

"YANLIŞ MESAJ İLTİCAYI ARTIRABİLİR"

Mektupta, sığınma başvuruları reddedilen Afganların geri gönderilmemesinin, yeni iltica başvuruları için yeşil ışık mesajı verebileceği ve tdaha fazla iltica başvurusuna neden olabileceği belirtildi.

4,5 milyondan fazla Afgan'ın ülkelerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilen mektupta Avrupa Komisyonu'na öneri olarak Afganistan ve çevre ülkeleriyle iltica konusunda iş birliği yapılması gerektiği vurgulandı.

"TEHLİKELİ BİR KUMAR"

Mülteci derneklerinden mektuba tepki yağdı. Hollanda'da mültecilerle ilgili çalışmalar yapan Vluchtelingenwerk Nederland derneği, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada iltica başvurusu reddedilen Afganların geri gönderilmelerinin tehlikeli bir kumar olduğu belirtildi.

Avrupa'da göç politikaları üzerine çalışan European Stability Initiative araştırma merkezinin kurucusu Gerald Knaus, Twitter'dan yaptığı açıklamada mektubu utanç verici olarak yorumladı.

AB Parlamentosu Yeşiller Partisi üyesi Hannah Neumann da mektuba tepki gösterdi. Twitter'dan tepkisini paylaşan Neumann, mektubun utanç verici olduğunu belirterek Almanya'nın neden bu mektubu imzaladığını sordu.

GERİ ALIMLAR DURDURULMUŞTU

Afganistan Göç Bakanlığı, AB Komisyonu'na gönderdiği 8 Temmuz 2021 tarihli mektubunda iltica başvuruları reddedilen ve bu sebeple geri gönderilecek Afganistan vatandaşlarının geri alımını 3 aylık süre boyunca durdurduğunu açıklamıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz