Aşı olmayanlara 'yerli aşıyı beklemeyin' uyarısı

Aşı olmayanlara 'yerli aşıyı beklemeyin' uyarısı
NotHaber

Türkiye’nin ilk yerli aşısını geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel “Türk aşısını beklemeden mevcut aşıları olun” mesajı verdi.

Türkiye'nin VLP temelli ilk yerli Kovid-19 aşısını eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile birlikte geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşı olmakta tereddüt eden veya aşı olmak için Türk Aşısını bekleyenlere bir çağrı yaptı. Gürsel çağrısında “Bir grup insan ne maske takıyor ne aşı oluyor. Bunun özgürlükle alakası yok. Ben maske takmayarak başkasını öldürme hakkına sahip değilim. Görünmeyen bir düşmana karşı savaşıyoruz. Bu bizim için bir sıkıntı ve herkesin aşı olması lazım. O nedenle Türk aşısını beklemenin bir anlamı yok” ifadelerine yer verdi.

YERLİ AŞI KULLANIM TARİHİ OCAK/ŞUBAT 2022 OLACAK

VLP temelli Yerli Aşının yaygın kullanımının 2022'nin ocak-şubat aylarında olabileceğini belirten Gürsel, “Bizim birçok ürünü hazırlamak için ihtiyacımız olan girdi maddeleri de yurt dışından geliyor. Onun bir hazırlığının yapılması lazım. Devletin buna göre bir hazırlık yapması lazım. 'Biz size erken kullanım hakkı verdik. Hadi buyurun, üretin.' olmayacak. Bir plan olması lazım. Şu anda ilgili firmalarla görüşülüp bir anlaşmasının, ön hazırlığının yapılması lazım. Çünkü büyük biyoreaktörlerde tonlarca üretilecek. Şu anda belki 10 bin doz üretiyoruz ama seri üretime geçildiğinde 3-4 günde bir belki de 700 bin doz üreteceğiz. Üretici firma ortağımız, Nobel Farma'nın, 3-4 günde bir 700 bin doz üretmek için böyle bir altyapısı şu anda var ancak ona ait girdi malzemelerinin planlanarak önceden hazırlanması lazım” dedi.

YERLİ AŞI DELTA VARYANTINA KARŞI DENENECEK

VLP Tabanlı yerli aşının delta varyantına karşı deneneceğini belirten Gürsel, “VLP aşısında şu an İngiliz varyantını kullanıyoruz. Delta hazırlandı. Onunla Faz 3'e başvurmayı planlıyoruz. Bunun yanında yine İngiliz varyantını da devam ettirmeyi planlıyoruz. Faz 3 klinik protokolümüzde bunlar yer alacak. Bunların koruyuculuğunu veya başka bir aşıya karşı ne kadar iyi ya da ona karşı hangi düzeyde olduğunu da Faz 3'te göstermemiz gerekecek” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz