Akif’in penceresinden İstiklal Marşı’nın yazılış öyküsü

Akif’in penceresinden İstiklal Marşı’nın yazılış öyküsü
NotHaber

Usta sanatçı Yavuz Bingöl’ün hayat verdiği, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan Akif filmi vizyona girdi.

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy hayatını anlatan film Cuma günü vizyona girdi. Filmin senaryosu Mehmet Akif Ersoy'un ailesinin verdiği muvafakatname ve Sebilürreşad dergisinden yararlanırak yazıldı. Filmin çekimleri İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kastamonu ve Konya'da yapılan "Akif" filmi sinema salonlarında izleyiciyle buluştu.

AKİF ROLÜNDE YAVUZ BİNGÖL VAR

Yönetmen koltuğunda Sadullah Şentürk'ün oturduğu filmin yapımcılığını HT Yapım'ın üstlendi. Akifi ünlü oyunu ve müzisyen Yavuz Bingöl canlandırıyor. Atatürk rolünde ise usta oyuncu Fikret Kuşkan var. İkiliye Murat Han, Mine Çayıroğlu, Hazım Körmükçü, Erkan Bektaş ve Ruhi Sarı gibi isimler eşlik ediyor.

İSTİKLAL MARŞI’NIN YAZILIŞ ÖYKÜSÜ BEYAZ PERDEDE

Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı ve 12 Mart 1921 tarihinde Birinci Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin milli marşı olarak kabul edilen “İstiklal Marşı”nın yazılış öyküsü Akif'in hayatından kesitlerle beyaz perdeye aktarılıyor.

MEHMET AKİF ERSOY’UN İSTİKLAL MARŞI’NU YAZIM SÜRECİ

Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Mehmet Akif’i ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Akif'in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi.

Mehmet Akif'in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi.

Akif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz