Akaryakıtta yeni dönem başlıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı

Akaryakıtta yeni dönem başlıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı

Türkiye’de milyonlarca araç kullanıcısını yakından ilgilendiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre yeni yıldan itibaren akaryakıtta bayi denetim sistemi gelecek. Akaryakıtta yaşanan değişiklikler hakkında tüm detaylar…

Türkiye’de milyonlarca taşıt sürücüsünün yakından takip ettiği Akaryakıt sistemiyle ilgili yeni mevzuat yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) karar sonrası sistem değişikliğine gidiliyor. "Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararı" vatandaşları meraklandırdı. Söz konusu karar 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girecek.

Bayi Denetim Sistemine Geçiliyor

Akaryakıt sektörünü yakından ilgilendiren karara göre, dağıtıcı lisansa sahip olanlar, tescilli markası altında faaliyet gösteren bayilerde denetlenecek. Söz konusu denetlemeler, yetkilendirilmiş otomasyon şirketi aracılığıyla kaçak akaryakıt satışının yapılıp yapılmadığını tespit edecek. Bu kapsamda kaçak akaryakıt satışını engelleyen teknolojik yöntemleri de kapsayan yeni bir bayi denetim sistemi kurulacak.

Yeni bayi denetim sisteminin uygulamaya geçirilmesi ile birlikte, lisanslı akaryakıt istasyonlarındaki dolum ve satış işlemleri mercek altına alınacak. "Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararı” bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen duyuruldu. Otomasyon Sistemi Kılavuzu ve mevzuat değişikliğinin ardından dağıtıcı lisansı sahiplerine de ayrıca bilgilendirme mesajı gönderildi.

1 Ocak 2022’den İtibaren Geçerli

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu karar kapsamında Otomasyon Sistemi Kılavuzu'nda da değişiklik yapılması dikkat çekti. Değişikliğin ardından dağıtıcı lisansı sahibi ve yetkilendirilen şirket, EPDK’nın erişimine sunulan tüm verilerden sorumlu tutulacak. EPDK’nın denetlediği bu verilerden ve ortaya çıkan tablolar arası çapraz kontrollerden sorumlu tutulan akaryakıt istasyonlarında denetlemeler yıl boyunca devam edecek.

Ayrıca bu karar kapsamında yetkilendirilmiş otomasyon şirketinin otomasyon sistemi kurmadığı bayilere ilişkin veriler geçersiz sayılacak. Türkiye’de milyonlarca araç sürücüsünün aktif bir şekilde kullandığı tüm akaryakıt istasyonları bu sisteme dahil edilecek. Akaryakıt sektöründe yapılacak yeni düzenleme kapsamında alınan karar 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz