100 TL 12 yılda ne kadar değer kaybetti?

100 TL 12 yılda ne kadar değer kaybetti?
NotHaber

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, eline 100 liralık banknot alarak Türk lirasının değer kaybını gıda ürünleri üzerinden anlattı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un, Millet İttifakı'nın adayıyla ilgili yaptığı yorumlara cevap vererek “Sayın Kurtulmuş niyet okumayı bıraksın. Adayımızın profilini çok merak ediyorsa yapılacak iş çok basit. Bir an önce sandığı getirsinler, adayımızın profilinin yüksek mi düşük mü olduğunu görsünler” dedi.

GELECEK VE DEVA SİSTEM ÇALIŞMALARINA KATILDI

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası Öztrak, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarına, Gelecek ve DEVA partilerinin de katılmasıyla ilgili değerlendirme yapan Öztrak, “19 yılda Erdoğan şahsım hükümetinin ülkedeki bereketi kaçırdığını biz de söylüyoruz. 19 yılın sonunda millete pirinç vadedenler milletin önüne kurtlu bulgur koymuştur. Bunu 2023 yılı hedeflerinden de görüyoruz. Biz bu ülkedeki partilerin kahir ekseriyetinin demokrasiden, yeni ve güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana açıklamalarını son derece değerli buluyoruz” şeklinde konuştu.

“FAHİŞ FİYATLARIN SORUMLUSU ERDOĞAN”

Fahiş fiyat konusuna değinen Öztrak, vatandaşın pahalılık altında ezildiğini ama fahiş fiyat etiketlerinin sorumlusunun bir türlü bulunamadığını belirterek “Geçtiğimiz yıllarda suçlu soğan ve patates depolarıydı, hal esnafıydı. Bu yıl ilk suçlu zincir marketler oldu. Zincir marketlerden tepkiler yükselince bir kısmının sahibi de yandaş olunca bu sefer kuraklık suça ortak edildi. Ayıptır. Suçluyu başka yerde aramayın. Pahalılığın tek sorumlusu, 19 yıldır hükümet koltuğunda oturan Erdoğan şahsım hükümetleridir” diye konuştu.

“100 LİRANIN ALIM GÜCÜ ERİDİ”

Enflasyonun uçtuğunu, işsizliğin şaha kalktığını, Türk lirasının değerinin dolar ve avro karşısında gün görmüş kar gibi eridiğini iddia eden Öztrak, elindeki 100 liralık banknotu göstererek, “1 Ocak 2005'te alayiş valayişle hatırlayalım paradan 6 sıfırı attılar. O gün 100 lirayla 75 dolar alıyorduk. Şimdi şu elimde tuttuğum 100 liralık banknot 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle girdi. Vatandaşın günlük hayatta en çok kullandığı banknot bu. 2 Ocak 2009'da bu 100 lirayla 66 dolar alır hale geldik. Bugün aynı 100 lirayla ancak 11 dolar alabiliyoruz. 100 liranın dolar karşısındaki satın alma gücü 12 yılda, 55 dolar eridi” diye bilgi verdi.

“İKTİDARIN TARIM POLİTİKASI YOK”

Doğal gazın son bir yılda yüzde 20 zam gördüğünü, elektrik fiyatlarının ise yüzde 29 arttığını belirten Öztrak, yeni zamların yolda olduğunu dile getirerek “TÜİK'e göre, son bir yılda benzine yüzde 16, LPG'ye yüzde 27, mazota yüzde 23 zam geldi. Bugün fahiş fiyat artışları oluyorsa sebebi tarladan sofraya kadar gıda güvencesini sağlayacak bir gıda ve tarım politikasının olmamasıdır. Bugün çiftçi tarlasına küstüyse sorumlusu kim? Ülkeyi 19 yıldır kim yönetiyor? Elbette Erdoğan ve Erdoğan'ın şahsım hükümetleri” dedi.

PANDORA BELGELERİ VE VERGİ KAÇAKÇILIĞI İDDİALARI

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun 12 milyona yakın belgeyi inceleyerek vergi cennetlerine aktarılan paraları gözler önüne serdiğini belirten Öztrak, “Erdoğan'ın sarayını yapan, şehir hastanelerini işleten müteahhitlik firmasının Türkiye'de kazandığı paraları yurt dışındaki vergi cennetlerine kaçırdığı bu belgelerde iddia ediliyor. Bu şirketin tek bir yılda vergi cennetlerine kaçırdığı paranın 211 milyon dolar olduğu söyleniyor. Bir de bu off-shore hesaplardan adresi şimdilik belirsiz 105 milyon dolarlık bir bağış yapıldığı söyleniyor. Devletten devlete yapılabilecek büyüklükteki bir bağışı bu şirket acaba kime, kimlere ne için yaptı? Bu ülkede asgari ücretten, milletin yediği ekmekten bile vergi alınırken, Türkiye'deki tüm ihaleleri toplayan bu kişilerin Türkiye’de kazandığı parayı vergi cennetlerine kaçırması hangi vicdana, Hangi izana sığar?” diye konuştu.

SOÇİ GÖRÜŞMESİNİ ELEŞTİRDİ

Dış politika gelişmelerine de değinen Öztrak, Soçi görüşmeleri için şu ifadeleri kullandı: "Siyasi ömrünü uzatmak için Moskova ve Washington arasında tahterevalli misali gibi gidip geliyor. Bir gün Biden dostu oluyor, ertesi gün Putin... Amerika'dan yüz bulamayınca, Rusya'nın gönlünü yapmak için yeni nükleer santrallerle Putin'e göz kırpıyor. Milletin kesesinden sağda, solda caka satıyor. Erdoğan için artık yapılacak en iyi şey bellidir. Milletin sırtına daha fazla ekonomik kapitülasyon yüklemeden, 'Çekildik izzet ü ikbal ile bab-ı hükümetten' demenin tam zamanıdır”

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz