10 saniyede sonuç veren Kovid-19 testi geliştirildi!

10 saniyede sonuç veren Kovid-19 testi geliştirildi!
NotHaber

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi yüzde 99 oranında doğrulukla 10 saniyede sonuç veren bir kovid testi geliştirdi.

Türk bilim insanları 10 saniyede koronavirüs vakalarını tespit eden "antijen testi" geliştirdi. "Diagnovir" adlı testin doğruluk oranı ise yüzde 99. Diagnovir test kiti ve cihazı için şimdiden Ukrayna, Almanya gibi pek çok ülkeden talep geliyor.

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) geliştirilen nanoteknoloji tabanlı Kovid Testi hakkında bilgi veren Dr. Bülend Ortaç dünyada geliştirilen pek çok Kovid-19 tanı testi olduğunu belirterek bu testin 10 saniye gibi rekor bir sürede sonuç veren en hızlı test olduğunu söyledi.

ÇALIŞMALAR NİSAN 2020’DE BAŞLADI

Dr. Bülend Ortaç, bu yeni ürünün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklenen UNAM altyapısında gerçekleşen bir proje olduğuna işaret ederek "Buradaki amacımız Kovid-19'un çok hızlı bir şekilde yüksek doğruluk oranıyla tespitini içeren test kitleri ve bu kitleri okuyarak sonucu bize bildiren bir cihazın geliştirilmesiydi. Nisan 2020'de başlayan bu projemizde, ağızdan alınan bir sürüntü ile burada varsa virüs, bir iletim sıvısına aktarıldıktan sonra o sıvıdan çok küçük bir numune ile test kitine yerleştiriliyor sonra, antijen testi kiti olduğu için bu, sıvı içinde bulunan bazı problarla virüsün yüzeyine bağlanıyor ve gerekli sinyalleri alarak tespiti yapmaya çalışıyoruz" dedi.

YURT DIŞINDAN TALEPLER GELMEYE BAŞLADI

Yüzde 99 doğruluk oranına sahip "nanoteknoloji" temelli yeni tanı sistemi, virüsün varlığında ışıma rengi değişen, bu sayede yüksek seçicilikte virüs tespiti yapabilen optik temelli bir teşhis mekanizması ile çalışıyor. Ağız mukozasından alınan örnek, özel bir solüsyonla karıştırıldıktan sonra patojen tespit çipi üzerine damlatılıyor, ortamda virüs varsa biyosensör cihazı tarafından floresan sinyali alınarak yüksek doğrulukta virüs varlığı tespit ediliyor. PCR testindeki gibi ağız ve burun derin bölgelerinden sürüntü örneği almak yerine, ağız içinden tükürük örneği alınmasının da teste pratiklik kazandırdığını belirten Dr. Ortaç, hem test kitleri hem de cihaz için Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları başvurudan da olumlu sonuç aldıklarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "Etik kurul çalışmasının sonucunda aldığımız raporlarımızı da Halk Sağlığı Kurumu onayladı. Ardından cihazın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) medikal bir cihaz olarak onayını yaptı. Bunun üzerine Bilkent Üniversitesi bünyesinde bir ticari şirket ile sahada kullanılabilir hale getirdik. Cihaz ve test kitleri pek çok farklı ülkeden hem ticari kuruluşlar hem toplu etkinlikler için talep etmeye başladı. Örneğin bazı spor kulüplerinin yapmış olduğu toplu etkinliklerde kullanılabilecek."

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz