Yunanistan’dan Türkiye karşıtı harekatta 2’nci perde

Yunanistan’dan Türkiye karşıtı harekatta 2’nci perde

Fransa ile savunma anlaşması imzalayan Atina, şimdi de ABD ile yeni bir protokol için masaya oturuyor. 4 yeni bölgedeki askeri tesis ve altyapılar, Amerikan ordusuna kolaylıklar sağlamak için tahsis edilecek. İki ülke arasında her yıl yenilenen benzer protokollerin aksine, bu seferki 5 yıllık.

Yunanistan’ın saldırgan ve yayılmacı faaliyetlerini pekiştirme yolunda önemli bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Fransa ile savunma anlaşması imzalayarak “Yunanistan’a saldırı durumunda Fransa da devreye girecek” garantisi alan Atina, şimdi de ABD ile yeni bir protokol imzalayacak. ABD ve Yunanistan dışişleri ve savunma bakanlıkları arasında yaklaşık 2 yıl süren müzakerelerden sonra hazırlanan by protokol, 14 Ekim Perşembe günü Washington’da dışişleri bakanları Antony Blinken ve Nikos Dendias tarafından imzalanacak.

TÜM ÜSLER KRİTİK NOKTALARDA

Protokolün öne çıkan detayı ise, iki ülke arasında geçmişte her yıl yenilenmesine karşın bu defa ilk kez 5 yıl süreli olması. ABD, özellikle Girit ve Dedağaç’taki (Aleksandrupoli) askeri varlığını ciddi şekilde güçlendirecek. Yunanistan 4 yeni bölgedeki askeri tesis ve altyapılarını ABD Silahlı Kuvvetleri’ne kolaylıklar sağlamak için tahsis edecek. ABD ortusuna imtiyaz tanınacak bölgeler şöyle: İpsala sınırına yaklaşık 45 kilometrede uzaklıkta Dedeağaç (Aleksandrupoli) şehrindeki Yanuli Karargahı, Selanik’e 92 kilometre mesafedeki Litohori ilçesinde bulunan atış talim sahası, Larisa şehrinde, Yeorgula” Piyade Taburu Karargâhı, Girit adasının Suda mevkiindeki ABD üssü.

DENDİAS TÜRKİYE’Yİ İŞARET ETTİ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, “Seçilen bölgelerden biri (Yanuli karargahı) Türkiye ile kara sınırına çok yakın. Eğer geçen yıl Meriç’te yaşananları göz önüne alırsak, bu bölgenin önemi ortada. Dedeağaç, Boğazlardan geçmeleri gerekmeden, ABD askeri güçlerinin Bulgaristan ve Romanya’ya ulaşabilmelerini sağlıyor” diyerek anlaşmanın önemine dikkat çekti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz