Yunanistan 33 yıllık anlaşmayı bozdu

Yunanistan 33 yıllık anlaşmayı bozdu

Atina, 1988’de imzalanan “turizm sezonunuda karşılıklı olarak tatbikat yapmama” mutabakatını bozdu. Buna cevap hakkı doğan Türkiye, Ege’de tatbikat için saha ilanı yaptı.

Ege ve Doğu Akdeniz’de kışkırtıcı hamleleriyle gündeme gelen Yunanistan yine provokasyona yöneldi. İki ülke arasında 1988’de imzalanan Atina Mutabakat Muhtırası ile yoğun turizm sezonunun olduğu 15 Haziran-15 Eylül tarihlerinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında tatbikat yapılmaması ve askeri eğitim sahası ilan edilmemesi karara bağlandı.

15 HAZİRAN-15 EYLÜL’DÜ

Mutabakat muhtırası ile tesis edilen Moratoryum periyodunu dikkate alan Türkiye, 2021 yılı harekat-eğitim faaliyetleri planlanmaları sırasında 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında Ege Denizi uluslararası sularda saha ilanı yapmadı.

22 HAZİRAN’DA YAYINLANDI

Yunanistan ise mutabakata uymayarak tatbikat ilan etti. Atina’nın moratoryumu ihlal eden uygulamalarını yakından takip eden Türkiye için mütekabiliyet çerçevesinde aynıyla mukabele etmek zorunluluğu doğdu.

Bunun üzerine Türkiye tarafından 22 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan seyir duyuruları (NAVTEX) ile Ege Denizi uluslararası sularında eğitim sahaları ilan edildi. Söz konusu gelişme, Yunan medyasında “Türk provokasyonlarına karşı tedbir” türü yatıştırıcı ve gerekçelendirici ifadelerle yankı buldu. Süreçte tansiyonu yükselten tarafın Türkiye olduğu öne sürüldü.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz