Yunan-Suudi işbirliği daimi hale geliyor

Yunan-Suudi işbirliği daimi hale geliyor

İki ülke ordusu, bundan sonra ortak eğitimler yapmak için el sıkıştı. Birlikte eğitim sonrası ortak tatbikatlarla bu birliktelik taçlandırılacak. İki ülkenin de Mısır ve BAE ile mükemmel ilişkileri olduğu düşünüldüğünde, Ortadoğu’da Türkiye karşıtı ittifak derinleşecek.

Yunanistan ile Suudi Arabistan arasındaki askeri işbirliği bir adım öteye taşınıyor. İki ülke orduları arasında sıklıkla düzenlenen ortak askeri tatbikatlara ek olarak, bundan sonra birlikte eğitime de önem verilecek. Al Monitor’ün haberine göre, ortak eğitim anlaşması Ortak tatbikatlarla taçlandırılacak. Ünlü haber sitesi, iki ülkenin de Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile çok iyi ilişkilere sahip olduğunu, Güney Kıbrıs’ın da daimi müttefikleri konumunda bulunduğunu vurguluyor.

“ANKARA MI, ATİNA MI?”

Böyle bir gelişmenin Türkiye’nin Mısır başta olmak üzere Körfez ülkeleriyle ilişkilerini düzeltme çabası içerisinde bulunduğu bir dönemde hayata geçirilecek olması da ayrıca önem taşıyor. Yunanistan, Körfez ülkeleriyle ilişkilerde Suudi Arabistan, Mısır ve BAE’nin ibreyi tamamen Türkiye’ye çevirmesi ihtimalini ortadan kaldırıyor. Bundan sonra, Yunanistan için tek yapması gereken, bu üçlüyle daha iyi ilişkiler geliştirerek “Ankara mı yoksa Atina mı” sorusunu sordukları zaman ikinci cevabı ön plana sokmak.

MISIR AÇILIMI KORKUTUYOR

Ankara’nın en önemli ve faal açılım hamleleri Mısır ile yaşanıyor. Türkiye ve Mısır, 2013 senesinden bu yana kestikleri siyasi ilişkileri yeniden tesis etmek ve diyalog kanallarını açmak için süreç başlatmıştı. İki ülkenin diplomatları 5-6 Mayıs’ta Kahire’de bir araya gelirken, ikinci tur görüşmeleri de 7-8 Eylül’de Ankara’da gerçekleştirilmişti. Yunanistan bu süreçte, Suudi Arabistan’a hava savunmasını güçlendirmek için bir PATRIOT uzun menzilli hava savunma sistemi ile donatan Suudi Arabistan Yunan Gücü’nü kurdu. 21 Eylül’de gönderilen ekipte iki adet PATRIOT sistemi, teknisyenler ve Yunan Hava Kuvvetleri personeli yer alıyordu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz