Yunan-Suudi iş birliğinin devamı gelecek

Yunan-Suudi iş birliğinin devamı gelecek

Yunanistan, iş birliği kapsamında Patriot hava savunma bataryalarından birini Suudi Arabistan’a vermeyi taahhüt etmişti. Riyad’a batarya teslimatı başlarken, Yunan kamuoyunda “Bu işbirliği daha da derinleşecek” söylemleri ortaya atıldı.

Batuhan Gülşah / Atina

Yunanistan ile Suudi Arabistan arasında askeri işbirliği derinleşiyor. Yunanistan'ın ABD'den satın aldığı Patriot hava savunma bataryalarından birinin Suudi Arabistan'a verilmesi konusunda Yunan ve Suudi dışişleri bakanları arasında Nisan ayında anlaşma imzalanmıştı. İşte o anlaşma kapsamında Suudiler’e teslimat başladı. Yunan medyasında konuyla ilgili yapılan haber ve yorumlarda, anlaşmanın önemine dikkat çekilmekle birlikte, “devamının geleceği” bilgisi de aktarıldı.

İSRAİL GİBİ OLSUN İSTİYORLAR

Atina ve Riyad arasındaki askeri işbirliğinin “devamı” ile kastedilen açıkça belirtilmese de, iki ülkenin ilişkileri son derece iyi durumda. Suudi Arabistan ve Mısır, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın bölgede Türkiye karşıtı ittifakta yanlarına almak istedikleri ülkelerin başında geliyor. Yunan kamuoyu, İsrail’den İHA kiralayacak kadar derin ilişkilere sahip olan Yunanistan’ın benzer bir durumu Suudi Arabistan ile de gerçekleştirmek istediğine dikkat çekiyor. 

ANLAŞMAYI GÖKLERE ÇIKARMIŞLARDI

Nisan ayındaki anlaşma, bataryadan ibaret gözükse de Atina bunu öve öve bitirememişti. Dendias, Yunanistan'ın, Suudi Arabistan ile diplomatik ve savunma alanındaki iş birliğini güçlendirdiğini belirterek, "Bu ülkemiz için Körfez ülkeleri ile iş birliğimizde büyük bir ilerleme oluşturuyor” diye konuşmuştu. Savunma Bakanı Panagiotopoulos ise iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın Yunan ve Suudi silahlı kuvvetlerinin yeteneklerinin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını savunmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz