Yunan patriot bataryası Suudi envanterine girince Türkiye korkmuş!

Yunan patriot bataryası Suudi envanterine girince Türkiye korkmuş!

Yunanistan’da medya yine kendi kendine gelin güvey oldu. Suudi Arabistan’a verilen bir patriot bataryası sonrası Ankara’nın bu işten çekindiği, Türklere kalkan olunacağı öne sürüldü. Atina’nın Ortadoğu açılımı göklere çıkarıldı.

Batuhan Gülşah / Atina

Yunanistan dış siyasetini Türkiye’ye karşı histerik bir anlayışla şekillendirmeye devam ediyor. Yunanistan'ın ABD'den satın aldığı Patriot hava savunma bataryalarından birinin Suudi Arabistan'a verilmesi konusunda Yunan ve Suudi dışişleri bakanları arasında Nisan ayında anlaşma imzalanmıştı. İşte o anlaşma kapsamında Suudiler’e teslimat yapıldı. İki ülke askeri personeli birlikte poz verirken, teslimattan da önemlisi, Yunan medyasında konuyla ilgili yazılanlardı.

1950’LER ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Vima gazetesi başta olmak üzere, ana akım medyada gazeteleri bu durumu başarı hikayesi olarak adlandırdı. “Atina’nın Ortadoğu açılımı başladı ve devamı gelecek. 1950 ve 1960’lardaki gibi Yunanistan’ın dış ilişkilerinde açılım dönemine girdik. Suudi Arabistan ile gerçekleşen bu iş birliği, Ege’nin karşı tarafında yayılmacı politikalar giden Türkiye’ye de cevap niteliğinde. Yunanistan ile Suudi Arabistan’ın ilişkilerinin derinleşmesi, Ankara’nın bölgedeki saldırgan siyasetine kalkan olacaktır. Karşı kıyıya bir mesaj olacaktır” yorumu yapıldı.

TÖRENDE TAM KADRO PROTOKOL

Devlet kanalı ERT başlta olmak üzere, SKAI ve MEGA gibi ana akım televizyon kanalları da törene büyük önem atfetti. Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ve Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros da törende hazır bulunmasına dikkat çekilirken, “Protokolün bu denli güçlü olması, Yunanistan’ın Ortadoğu açılımına verdiği önemin ispatıdır” denildi. Atina-Riyad iş birliğinde dahi daima Ankara’nın gündemde kalması, Yunanistan’ın Türkiye’den bağımsız bir dış ilişkiler ağı olmadığını, bölgedeki faaliyetlerini ve ilişkilerini Ankara’nın konumuna göre yönettiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz