Yunan meclisini Türkiye böldü!

Yunan meclisini Türkiye böldü!

Atina’nın Fransa ile imzaladığı, açık bir şekilde Ankara’yı hedef alan savunma anlaşması Yunan parlamentosunu ikiye böldü. Başbakan Miçotakis ile ana muhalefet lideri Çipras arasında Türkiye tartışması yaşandı. Çipras “İktidara gelince ilgili hükümleri değiştireceğim” sözünü verdi.

Dış politikasını Türkiye karşıtlığı ve Ege ile Doğu Akdeniz’de maksimalist iddiaları üzerine inşa eden Yunanistan, Fransa ile yeni bir savunma anlaşması imzaladı. Tam adı “Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması” olan anlaşmaya; iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki Değişim Hareketi Partisi, Yunan Çözümü Partisi ve bağımsız milletvekili Konstantina Adamu “evet” oyu verdi. Ana muhalefet Partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Yunanistan Komünist Partisi ve Mera 25 partisinin tercihi ise “hayır” oldu. Böylece 300 milletvekilli mecliste 191 evet oyu 109 da hayır oyu verildi.

7 MİLYAR EURO’YA DİKKATİ ÇEKTİ

Başbakan Kiryakos Miçotakis ile SYRIZA lideri Aleksis Çipras, mecliste bu anlaşma nedeniyle karşı karşıya gelirken, Çipras “Anlaşma taraflar arasında denge oluşturmuyor ve Yunanistan'ın ulusal çıkarlarıyla örtüşmüyor. Yunanistan’ı yurt dışında son derece tehlikeli maceralara sürükleyecek. Borcu gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 210'una ulaşmış bir ülkeden, Yunan savunma sanayinin katılımına dair hiçbir garanti olmaksızın 7 milyar euro alınıyor” diyerek karşı çıktı. İktidara geldiğinde anlaşmanın ilgili hükümlerini değiştireceği sözünü verdi.

TEHDİT EDEN TARAF TÜRKİYE’YMİŞ

Miçotakis ise Türkiye’nin Yunanistan’ın casus belli ile tehdit ettiğini savunarak “Karşımda Türkiye durduğunda endişeleniyorum. Benim büyük bir endişem var ve ülkeyi koruma altına almak öncelikli kaygım” dedi. Anlaşma çerçevesinde Yunanistan'ın Fransa'dan 3 adet Balherra sınıfı fırkateyn alma kararına da dikkati çeken Miçotakis, “Bir saldırı halinde Avrupa'nın tek nükleer gücü ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan tek Avrupa Birliği ülkesi (Fransa) ülkemizin yanında olacak” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz