Türkiye korkusu kafaları karıştırttı

Türkiye korkusu kafaları karıştırttı

Nükleer enerji üreten ülke olmaya günden güne yaklaşan Türkiye karşısında Yunan kamuoyunda kafalar bir hayli karıştı. “Rusya sayesinde bunları başarıyorlar, Batı niçin müdahale etmiyor” diyen Yunan ana akım medyası, aynı anda “Türkiye’ye yaptırımlar artsın” görüşünü de savunarak ilginç yollara başvuruyor.

 

Batuhan Gülşah / Atina

Mersin'deki Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde 10’luk bölümünü karşılaması beklenen santral, enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithal eden Türkiye için çok büyük bir maddi külfetten kurtulma anlamına geliyor.

Ancak işin bir de jeostratejik boyutu var. 2010 yılında Rusya ile varılan anlaşmada süreç son aşamalara yaklaşırken, bu durumun Türkiye’yi düşman olarak gören ülkelerde yarattığı tedirginliği de güçlendiriyor. Bunlara son örnek Yunanistan’dan geldi.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADILAR

Yunan ana akım televizyon kanalları ve gazetelerinde son günlerde “Türkiye nükleer güce kavuşunca ne olacak” tartışmaları arttı. SKAI, MEGA, OPEN, ANT1 gibi ülkenin ana akım televizyon kanallarında hem sabah hem de akşam bültenlerinde, yorumcular eşliğinde “Nükleer güce sahip Türkiye” konusu masaya yatırılıyor. Nükleer santral anlaşması yapıldığında ve ilk dönemlerde Ankara’nın AB ve ABD tarafından “durdurulacağına” inanan Yunan kamuoyundaki hayalkırıklık yeniden dillendirilirken, “Artık ‘Türkiye nükleer güce sahip olacak mı’ sorusunu değil, ‘Nükleer güce sahip olarak Türkiye ile nasıl ilişkiler geliştirilecek’ konusunu konuşmalıyız” denildi.

EN KÖTÜ SENARYO: NÜKLEER SİLAH

Bültenlerde yapılan tartışmalarda daha büyük korku ise sonraki adım: Nükleer silaha sahip bir Türkiye. Bu olasılığı hep bir ağızdan “korkunç ve yıkıcı” diye niteleyen Yunan ana akım medyası, “ABD ve AB’nin sessizliği daha ne kadar sürecek? Rusya, Türkiye’yi her konuda yanına aldı” yorumunu yapıyor. Aynı kanalların ve yorumcuların Türkiye’nin ABD ve AB’den yaptırımlarla olabildiğince dışlanması meselesini her anlamda destekledikleri hesaba katıldığında, kafalarının ne kadar karışık olduğunu kestirmek hiç de zor değil.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz