Türkiye ile BAE yakınlaşması İsrail’de 1 haftadır konuşuluyor

Türkiye ile BAE yakınlaşması İsrail’de 1 haftadır konuşuluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri Prensi ile yaptığı görüşme sonrası oluşan atmosfer, İsrail kamuoyunda yakından takip ediliyor. “Diyaloğa Türkiye’nin inisiyatifiyle start verildi. Süreç bu yüzden önemli çünkü Ankara daha istekli” yorumu yapıldı.

 

Batuhan Gülşah / NotHaber

Türkiye, Mısır’ın ardından bölgede en kötü ilişkilere sahip olduğu ülkelerin içinde bulunan Birleşik Arap Emirlikleri ile de temasları artırmak istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Veliaht Prensi ve Ulusal Güvenlik Müşaviri Muhammed bin Zayed el Nahyan ile ikili ilişkileri ve bölgesel konuları geçen hafta görüşmüştü. Türk medyasında “iki ülke ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı” denilse de, bu görüşmenin ne kadar önemli olduğu, İsrail kamuoyunda 1 hafta sonra dahi konuşuluyor olmasında gizli.

İKİ TARAFIN OLAYLARA BAKIŞI FARKLI

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, bu görüşmenin “aslında ne anlama geldiğini” mercek altına aldı. İki tarafın da birbirine ağır suçlamalar yönelttiği için – Türkiye, BAE’nin Libya ve Yemen’e kaos getirdiğini söylerken, Ankara’nın Müslüman Kardeşler’e verdiği destek de BAE kanadında istenmiyordu – Jerusalem Post, ilişkilerin normalleşmesi için daha istekli görünen tarafın Türkiye olduğunu ifade ederek, “Ankara, bölgedeki herkesle işbirliği ve ortaklık niyetini hep dile getiriyor. Yeniden başlayan diyaloğa Türkiye girişimiyle start verilmesi bu nedenle önemli” yorumuna yer verdi.

MISIR HATIRLATMASI DA YAPTILAR

İsrail gazetesi, Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Mısır ile de ilişkileri normalleştirmek için düğmeye bastığını hatırlattı. Ankara’nın Doğu Akdeniz’de müttefik artırma çabalarının sürdüğünü dile getirdi. Türkiye’nin Mısır, BAE ve İsrail ile olan anlaşmazlıklarını fırsat bilen Yunanistan, bölgede kurduğu ittifaklarla Yunan tezlerine yeni destekçiler bulmayı başarmıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz