Türkevi’nin açılışına katılan papazı “Helenizm’in katili” ilan ettiler

Türkevi’nin açılışına katılan papazı “Helenizm’in katili” ilan ettiler

ABD’nin New York kentinde açılan Yeni Türkevi Binası’nın protokolüne Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Lideri Tatar ile katılan Yunan Ortodoks Diasporası’nın önemli isimlerinden olan Elpidoforos, Yunanistan’da hain ilan edildi. “Satılmış”, “Helenizm’in katili” gibi suçlamalar yöneltildi!

 

Batuhan Gülşah / Atina

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nin hemen karşısında yer alan Yeni Türkevi Binası açıldı. Binanın açılışını BM 76. Genel Kurul Görüşmeleri için New York'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Protokol törenine katılan isimler arasında İstanbul Rum Ortodoks Patrikliği Amerika Metropoliti Elpidoforos da vardı. Yunan Ortodoks Diasporası’nın önemli isimlerinden olan Elpidoforos’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile aynı protokolde yer almasına Yunan ve Kıbrıslı Rum kamuoyu ateş püskürdü.

GÖRÜŞMEYİ İPTAL ETMİŞ

20 Eylül’deki törenden bu yana Yunan basınında yapılan haberlerde, Elpidoforos’un “Helenizm’i sattığı ve Erdoğan’a boyun eğdiği” öne sürüldü. Yunan medyası, Birleşmiş Milletler temasları için New York’ta buluna Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’in Elpidoforos ile görüşmesini iptal ettiğini, yakın çevresine de “Bir gün önce işgalci güçlerin lideri (Ersin Tatar’ı kastediyor) ile bir araya gelmiş biriyle görüşemezdim” dediği belirtildi.

MİÇOTAKİS NE YAPACAK?

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de bundan sonraki süreçte Elpidoforos’a karşı tavırlı olması, gayriresmi görüşme sayısını azatlması bekleniyor. New York’daki Türkevi’nin yapım sürecinden itibaren kara propaganda güden Yunan lobisi, KKTC liderinin de bulunduğu böyle bir yapının açılışına İstanbul Rum Patrikhanesi’nden bir ismin katılması karşısında şoke olurken, Türkiye’de Patrikhane’nin devlet ile iyi ilişkiler içerisinde bulunması da Yunan tarafını ayrıca rahatsız ediyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz