‘Tüm Helenler Türkevi’ne karşı tek çatıda birleşmeli!’

‘Tüm Helenler Türkevi’ne karşı tek çatıda birleşmeli!’

Türkiye’nin New York’da Türkevi açması ve Fener Rum Patriği papazı Elpidoforos’un da burada hazır bulunması, Yunanlar’ı çıldırttı. “Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Amerikalı Yunanlar üç ayrı yapıyı bırakıp tek bir çatı altında birleşerek Türkler’e karşı mücadele etmeli” görüşü öne çıktı!

Batuhan Gülşah / Atina

Türkiye’nin uluslararası çapta yaptığı açılımın son örneği Türkevi, dosta güven düşmana korku saçmaya devam ediyor. ABD’nin New York kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nin hemen karşısında yer alan Yeni Türkevi Binası açıldı.

Binanın açılışını BM 76. Genel Kurul Görüşmeleri için New York'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Eylül’de yaptı. Protokol törenine katılan isimler arasında İstanbul Rum Ortodoks Patrikliği Amerika Metropoliti Elpidoforos da vardı. Yunan Ortodoks Diasporası’nın önemli isimlerinden olan Elpidoforos’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile aynı protokolde yer almasına Yunan ve Kıbrıslı Rum kamuoyu ateş püskürmüştü.

“BU FACİA AYRIKLIĞIN SONUCU”

Sosyal medyada Türkiye karşıtı Yunan siteleri arasında en ön sıralarda bulunan Hellas Journal’de yayınlanan itiraf niteliğinde bir yazı, Türkevi ve Elpidoforos sendromunun boyutlarını gözler önüne seriyor. Yazıda, “Türkler’in Türkevi hamlesine karşılık olarak biz de ayrılığı ortadan kaldırarak Yunanistan, (Güney) Kıbrıs ve Amerikalı Helenler derneklerini tek bir çatı altında toplayıp, ortak eylem planı çerçevesinde hareket edebilmeliyiz. Elpidoforos faciası işte bu ayrılığın sonucudur” ifadelerine yer verildi. 

ERDOĞAN GELİNCE İŞLER DEĞİŞMİŞ

Yazıda, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelmesiyle Fener Rum Patrikhane ile ilişkileri düzeltmeye başladığı ve son dönemde ilişkileri mükemmel denecek seviyeye geldiğine dikkat çekildi. “Türkevi açılışına Elpidoforos’un katılmasının Fener Rum Patriği Bartholomeos’un onayıyla yapıldığı bir gerçek. Türkiye-Patrikhane ilişki ağına karşı da karşı hamleler geliştirmemiz gerekiyor” ifadelerin kullanıldı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz