Mikis Theodorakis hayatını kaybetti! Erdoğan ziyaret etmişti

Mikis Theodorakis hayatını kaybetti! Erdoğan ziyaret etmişti

Müzik bir yıldızını daha yitirdi: Dünyaca ünlü Yunan sanatçı müzisyen ve besteci Theodorakis, 96 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı, bir süredir solunum rahatsızlıkları nedeniyle tedavi görüyordu. Ölümünün ardından Yunanistan’da 3 günlük yas ilan edildi.

Dünyaca ünlü Yunan sanatçı, Müzisyen ve besteci Mikis Theodorakis 96 yaşında hayatını kaybetti. Theodorakis, ülkemizde de oldukça tanınan ve sevilen bir sanatçıydı. Yerel saatle 09.30'da başkent Atina'daki evinde yaşamını yitiren Theodorakis'in ölümü sebebiyle ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Ulusal yas, Başbakan Miçotakis tarafından bizzat duyuruldu.

ANNESİ ÇEŞME-URLA KÖKENLİ BİR RUM’DU

1964 yapımı sinema filmi "Zorba" için yaptığı müzikle "Sirtaki" dansını dünyaya duyuran sanatçı, bir süredir solunum rahatsızlıkları nedeniyle tedavi görüyordu. Theodorakis, 29 Temmuz 1925'te Sakız Adası'nda dünyaya gelmişti. Babası Giritli Yorgos Teodorakis, annesi Çeşme-Urla doğumlu Aspasia Pulaki olan sanatçı, çocukluk yıllarından itibaren müziğe karşı yoğun ilgi duyarak beste yapmaya başladı. Müzik öğrenimini sürdürmek üzere 1954 yılında Paris'e yerleşen Teodorakis, 1961'de Yunanistan'a döndü.

TÜRK-YUNAN DOSTLUK DERNEĞİ KURUCULARINDANDI

Teodorakis, 17 yaşında ilk konserini verdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya ve devamında Almanya işgali altında bulunan Yunanistan'da Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Milli Kurtuluş Cephesi (EAM) örgütünde direniş hareketine katıldı. KKE ve Yeni Demokrasi Partisi ile dört kez milletvekili seçilen Teodorakis; Zülfü Livaneli, Aziz Nesin, Yaşar Kemal gibi sanatçılarla 1986 yılında Türk-Yunan Dostluk Derneğini kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılında Theodorakis'i evinde ziyaret etmişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz