Microsoft’tan Yunanistan’a ‘Asya karşıtı’ yatırım

Microsoft’tan Yunanistan’a ‘Asya karşıtı’ yatırım

ABDli dünya devi, Atina yakınlarında 85 bin dönümlük arazi satın aldı. Burada teknoloji üssü kurmayı planlayan Microsoft’un bu hamlesi, Avrupa Birliği içinde “Bilgisayar ve telefon parçalarında Asya ülkelerine bağımlılığı azaltalım” hedefli çalışmaların üzerine geldi.

Batuhan Gülşah / Atina

Dünyada teknoloji ürünleri piyasasında kartlar yeniden karılıyor. Avrupa Birliği, başta çipler olmak üzere, bilgisayar ve akıllı telefonlar için gerekli ürünlerin üretiminde Asya ülkelerine – en çok da Çin’e- bağımlılığı azaltmak ve uzun vadede sonlandırmak için çalışmalarını yürütüyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 2 gün önce gerçekleştirdiği “Birlik’in Durumu” konulu konuşmasında bu konunun özellikle altını çizmişti.

EK VERGİLERLE ENGEL OLACAKLAR

İşte tam da böyle bir atmosfer içindeyken, Microsoft’tan dikkat çeken bir hamle geldi. Dünya devi ABDli yazılım şirketi, Atina yakınlarında 85 bin dönümlük arazi satın aldı. Araziler için 23 milyon euro harcayan Microsoft’un burada teknoloji üssü kurulması planlanıyor. Yakın dönemde Asya üretimi çiplerin karşısında Alman kökenli çipler olmak üzere AB malı ürünler çıkarmayı planlayan Brüksel, AB dışı üretim ürünlere ek vergiler getirerek Birlik içinde üretimi teşvik etmeyi planlıyor.

BORÇLA KURTARAMAMIŞLARDI

Üretim merkezi olarak düşünülen ülkelerin başında ise Yunanistan geliyor. Dış borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 180’i civarında olan ülkeyi kredi ve borçlarla bataklıktan çıkaramayan Brüksel, ekonomik olarak kalkınması için sürdürebilir istihdam yolları arıyordu. Microsoft’un bu yatırımının da AB ile koordinasyonlu olarak gerçekleştirildiği düşünülüyor. ABDli devlerin Yunanistan’da yatırım yapması için Amerika’daki Yunan lobisi de birkaç yıldır çaba yürütüyordu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz