Krizdeki Lübnan karanlığa gömüldü

Krizdeki Lübnan karanlığa gömüldü

Yakıt sıkıntısı nedeniyle ülkenin en büyük iki elektrik santrali yakıt sıkıntısı nedeniyle karanlığa görüldü. Elektriğe erişim günde bir saate kadar indi. İşletmeler ve hastaneler operasyonları azaltmak veya tamamen kapatmak zorunda kaldı. Krizin nasıl çözüleceği ise belli değil.

2019'da ekonomisinin çökmeye başlamasından bu yana günlük hayatın tüm yönlerini etkileyen bir kriz dalgasıyla sarsılan Lübnan şimdi de günlerce sürmesi beklenen elektrik kesintisi nedeniyle karanlığa gömüldü. Bir hükümet yetkilisi yaptığı açıklamada ülkenin en büyük iki elektrik santralinin yakıt sıkıntısı nedeniyle kapandığını açıkladı. Sıkıntının nasıl giderileceğine dair hükümetten henüz bir açıklama yok. Dünya Bankası'nın modern tarihin en büyük ekonomik çöküşlerinden biri olarak nitelendirdiği krizden etkilenen ihtiyaçlar arasında yakıt, elektrik, su ve ilaç temini yer alıyor.

SÜBVANSİYON KALDIRILMIŞTI

Sakinler günde bir veya iki saat elektrikle sınırlı kaldıklarını bildirirken, işletmeler ve hastaneler operasyonları azaltmak veya tamamen kapatmak zorunda kaldı. Son 30 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarındaki akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden sübvanse ediyordu. Merkez Bankası, 12 Ağustos itibarıyla uygulanmak üzere akaryakıta sağlanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur üzerinden hesaplanacağını ve böylelikle akaryakıt sübvansiyonunun kaldırılacağını açıklamıştı.

AKARYAKITA YÜZDE 66 ZAM

Başbakan Hassan Diyab, Merkez Bankasının sübvansiyonu kaldırma kararından önce 3 bin 900 Lübnan lirası üzerinden satışa sunulan akaryakıtın 8 bin liradan vatandaşın hizmetine sunulacağını, 8 bin liranın üzerindeki farkın ise devlet tarafından üstlenileceğini kaydetmişti. Lübnan Enerji Bakanlığına bağlı Petrol Genel Müdürlüğü, hükümetin kararından sonra akaryakıt fiyatlarına yüzde 66'dan fazla zam yapmıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz