Lübnan elektrik ve su dağıtamaz durumda

Lübnan elektrik ve su dağıtamaz durumda
NotHaber

Ekonomik krizle boğuşan ülkede elektrik santrallerinin yakıtları bitince çoğu bölge karanlığa gömüldü. Dizel yakıtla çalışan su pompalama merkezleri de aynı kaderi paylaşmak üzere. İlaç sıkıntısı da gittikçe derinleşiyor.

Lübnan, Beyrut Limanı'ndaki patlamasının üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen bir türlü toparlanamadı. Ülkenin başlıca iki enerji santralinin faaliyetleri durdu ve büyük bölümü neredeyse tamamen karanlığa gömüldü. Santrallerde yakıtın tükenmesi nedeniyle duran faaliyet, halkın günde sadece iki saat elektrik alabildiği krizi daha da derinleştirdi.

İKİ ELEKTRİK SANTRALİ KAPANDI

Döviz sıkıntısı nedeniyle Lübnan, yabancı enerji tedarikçilerine ödeme yapmakta zorlanıyor. Ülkedeki eczaneler de, yabancı ilaç ithalatçılarına ödeme yapılamaması yüzünden yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle greve gitti. Ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Deir Ammar ve Zahrani santralleri de kriz nedeniyle kapandı. Petrol yüklü tankerler de sahiplerinin hesabına dolar cinsinden para transferi yapılana kadar yüklerini boşaltmayı reddediyor.

REZERVLER GÜNDEN GÜNE ERİYOR

Ülkenin büyük kısmının su dağıtımına karne gelmesi kesin gibi. Zira su pompalama merkezleri de dizel yakıtla çalışıyor ve faaliyet gösterebilmeleri için yeterli yakıt bulunmuyor. Bazı yerel sağlık şirketlerinin kanser ve kalp ilaçları tükendi. Lübnan'daki eczaneler, devletin ilaç sektörüne sağladığı sübvansiyonu sürdürmesine yönelik net bir mekanizma oluşturulmamasını protesto ediyor. Fakat ilaç, akaryakıt ve gıda gibi temel ihtiyaç ürünlerini bir yılı aşkın süredir sübvanse eden Merkez Bankasının rezervleri de günden güne eriyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz