İsrail’de 12 yıllık Netanyahu iktidarı sona eriyor!

İsrail’de 12 yıllık Netanyahu iktidarı sona eriyor!
NotHaber

Koalisyon görüşmelerinde başarısız olan Netanyahu'nun rakipleri anlaşmaya vardı ve hükümeti kurma konusunda harekete geçti.

İsrail’de mart ayında yapılan genel seçimler sonucunda hiçbir parti çoğunluğu elde edememiş ve koalisyon kurulması elzem olmuştu. Hükümet kurma görevini İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'den alan Binyamin Netanyahu koalisyon kurma görüşmelerinde başarısız olmuş ve görevi cumhurbaşkanına iade etmişti. Bunun üzerine harekete geçen muhalefet partileri bir araya gelerek görüşmeye başladılar. Görüşmeler sonucunda Yesh Atid (Gelecek Var) ile Yamina partilerinin liderliğinde Koalisyon Hükümeti kurma konusunda anlaşmaya varıldı.

İKİ BAŞBAKAN İKİŞER YIL GÖREV YAPACAK

Muhalefet partilerinin yaptığı anlaşma göre koalisyon hükümeti kurulursa, ilk 2 yıl başbakanlık görevini Yamina lideri Naftali Bennett yürütecek. İki yılın sonunda başbakanlık görevini Gelecek Var lideri Yair Lapid 'e devredecek. İki liderin önderliğinde kurulacak koalisyon hükümetinde 8 parti yer alacak.

14 HAZİRAN’A KADAR SÜRE VAR

Netanyahu'yu koltuğundan edecek koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran'a kadar güven oyu alıp yemin etmesi gerekiyor. İsrail'de koalisyon hükümetini kurmak için 61 milletvekiline ihtiyaç duyulurken, söz konusu koalisyonda yer almayı kabul eden partilerin toplam milletvekili sayısı 62 oldu.

KOALİSYONDA ARAP PARTİSİ DE VAR

Birleşik Arap Listesi (Ra’am) lideri Mansur Abbas, 8 partiden oluşacak koalisyon hükümetine katılmak için imza attı. Hükümetin güvenoyu alması durumunda, Ra’am da yeni kurulacak İsrail hükümetinde yer alacak. Koalisyon hükümeti anlaşmasının özellikle Negev bölgesindeki Arapların yararına olduğunu söyledi. İlk kez bir Arap partisinin, hükümete katılacağını belirten Mansur, "Zor bir karardı. Pek çok tartışma var ama biz hükümetin kurulması için iyi bir fırsat olduğuna inanıyoruz." dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz