İsrail’de 12 senelik Netanyahu devri bitti

İsrail’de 12 senelik Netanyahu devri bitti
NotHaber

2 parti koalisyon hükümeti için anlaştı. 12 yıllık Netanyahu’nun devri bitti. Aşırı sağcı ve Arap düşmanı Naftali Bennett yeni başbakan.

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun rakipleri merkezdeki Yesh Atid (Gelecek Var) ile aşırı sağcı Yamina Partisi'nin liderliğindeki muhalefet partileri koalisyon hükümetini kurma konusunda anlaşmaya vardı. Böylece Netanyahu'nun skandallarla süslü 12 yıllık başbakanlığı sona erdi. Anlaşma kapsamında önümüzdeki iki yıl başbakanlık koltuğunda oturacak Naftali Bennett, Netanyahu'dan bile ileri seviyedeki Arap ve Filistinli karşıtı söylemleriyle tanınıyor.

SADECE 7 VEKİLLERİ VAR

Aşırı sağcı küçük partilerin 2019’da bir araya gelmesiyle kurulan Yamina, 120 sandalyeli Knesset'e sadece yedi milletvekili sokabildi. Ancak buna rağmen aşırı sağcı Bennett, İsrail’in koalisyon hükümetinin ilk iki yılında Netanyahu’dan boşalan koltuğa oturacak.

“ARAP ÖLDÜRMEK SORUN DEĞİL”

Bennett, Arap karşıtı söylemleriyle öne çıkıyor. 2013 yılında İsrail basınına sızdırılan bir konuşmada sarf ettiği “Hayatım boyunca çok Arap öldürdüm ve bence bunda hiç sorun yok” sözleri bu ismi radikal bir konuma oturttu. Böylece aşırılık ve Arap düşmanlığı alanında çok eleştirilen eski başbakan Netanyahu’yu dahi aratacak bir isim, İsrail Başbakanı olarak göreve başlıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz