İran’dan stratejik atılım geldi

İran’dan stratejik atılım geldi
NotHaber

Çin, Rusya, Hindistan gibi Asya’nın önemli ülkelerinin yer aldığı Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Tahran da üye olarak kabul edildi. İran Cumhurbaşkanı Reisi “İran’ın katılımıyla bu örgüt çok taraflılık için itici bir güç olarak” diyerek haberi duyurdu. Örgütün üye sayısı 9’a yükselmiş oldu.

İran’dan Asya’da söz sahibi olma yolunda çok önemli bir adım geldi. Avrupa Birliği’nin Asya’daki muadili olarak görülen Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) Tahran tam üye olarak kabul edildi. Haberi İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi duyurdu. Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen ŞİÖ 21. Devlet Başkanları Zirvesi'nde İran'ın ŞİÖ'ye tam üye olarak kabul edildiğini duyuran Reisi, “Bölgesel düzeyde gerçek barış ve işbirliğini sağlamak için birkaç fırsattan biri olan bu önemli ve etkili toplantıya katılmaktan duyduğum memnuniyetimi ifade etmeme izin verin. İran'ın daimi üyeliği vesilesiyle tüm üyelere samimi teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“KUTUPLAŞMAYA ELVERİŞLİ”

Uluslararası sistemin kutuplaşmaya ve bağımsız devletler lehine gücün yeniden dağılımına doğru değiştiğini belirten Reisi, ŞİÖ'yü ekonomik, siyasi ve demografik değerlere sahip bir örgüt ve küresel çok taraflılık için “itici bir güç” olarak niteledi. Halihazırda önemi büyük olan örgütün İran’ın katkılarıyla daha da hayati bir konuma yükseleceğini dile getirdi. Ortadoğu ve Asya’da bir güç olan İran’ın böylece etki alanını Uzakdoğu’ya kadar taşımasının da önü açlışmış oldu.

TÜRKİYE DE TARTIŞILMIŞTI

ŞİÖ, ABD ve AB’nin temsil ettiği Batı’ya karşı Asya’daki güç olarak biliniyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği macerasının bir yere varmayacağı yönünde tartışmalar ne zaman alevlense, Ankara’nın da bu örgütle olan ilişkileri akıllara geliyor. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan'ın, Hindistan ve Pakistan tarafından 8 üyeli olarak işleyen örgütle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Bizi de alın da şu iş bitsin” demişti. Erdoğan’ın 2016 yılında sarf ettiği bu sözler o dönemde Batı’da tartışma konusu olmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz