Dendias’tan Türkiye’ye Lozan taşı

Dendias’tan Türkiye’ye Lozan taşı
NotHaber

Yunanistan Dışişleri Bakanı, 6-7 Eylül Olayları’nın yıldönümünde Ankara’ya mesajlar gönderdi. “İstanbul Helenizmi’nin yok olmasının önünü açtınız, Lozan Anlaşması’nı ihlal ettiniz” dedi. Lozan’ın yeniden düzenlenmesi tartışmasının “yanlışlığını” da yeniden masaya getirdi.

Batuhan Gülşah / Atina

Yunanistan ile Türkiye’nin arası yine gerilebilir... Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 6-7 Eylül 1955 Olayları kapsamında Türkiye’ye mesajlar gönderdi. Önce Twitter’dan paylaşım yapan Dendias, “İstanbul Helenizmi için yok edici sonuçları olan 6 Eylül 1955 gecesini unutmuyoruz. İstanbul Rumları’nın durumunun kötüleşmesine neden olan olayların başlangıcını teşkil eden bu tarih, Lozan Antlaşması’nın açık bir ihlalidir” diyerek Ankara’ya taş attı. Dendias, “Bu olaylar sonucunda İstanbul’un ekonomik gücüne de büyük bir darbe vuruldu. Türkiye’de yüzünü Avrupa’ya dönenlerin sayısı azaldı” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞTİRİLMEMESİ İÇİN EMSAL TEŞKİL EDİYORMUŞ

Kathimerini gazetesinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Dendias meselenin Lozan Anlaşması’nı ihlal kısmıyla yakından ilgileniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılındaki Atina ziyaretinde gündeme gelen “Lozan Anlaşması’nı yeniden düzenleme” tartışması, Yunanistan’da korkuya sebep olmuştu. Gazeteye göre Dendias, 6-7 Eylğl Olayları’nı Lozan Antlaşması’nın nasıl ve niçin değiştirilmemesi gerektiğine bir emsal olarak görüyor.

“TÜRKİYE GÜCÜNÜ ORTAYA KOYAR” KORKUSU

Dendias’ın bakış açısında öne çıkan nokta, Lozan’ın yeniden düzenlenmesi durumunda ibrenin Türkiye’den yana olacağı yeni maddeler eklenme riski veya Yunanistan’ın eşitliğini ve gücünü elinden alma ortamı oluşturacak koşulların oluşması ihtimali. Yani Atina, şu anda eşit koşullar atında olduğunu savunduğu Lozan Antlaşması’nın yeniden düzenlenirken Ankara’nın “yumuşak güç” ortaya koyarak taşları yerinden oynatıp dengeleri değiştireceğinden endişeleniyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz