Atina-Paris arasında 5 milyar euroluk anlaşma

Atina-Paris arasında 5 milyar euroluk anlaşma

Yunanistan ile Fransa arasında 6 savaş gemisi, 3 fırkateyn ve 3 adet hafif zırhlı devriye gemisini kapsayan, 5 milyar euro değerinde bir anlaşma imzalandı. İlk teslimat 2025 yılında gerçekleşecek. Ayrıca iki ülke askeri birimlerinin ortak eğitim de söz konusu olacak.

Batuhan Gülşah / Atina

Yakın stratejik müttefik olan Fransa ile Yunanistan arasında bir anlaşma daha imzalandı. 5 milyar euroluk anlaşma kapsamında 6 savaş gemisi, 3 fırkateyn ve 3 adet hafif zırhlı devriye gemisi Yunanistan’a verilecek. İlk teslimat 2025 yılında gerçekleşecek. İki ülke arasında bir başka anlaşma kapsamında Fransa’dan 6 Rafale savaş uçağı da alacaktı, 12 adet de ikinci el Rafale tahsis edilecekti.

ABD DE TEKLİF VERMİŞ

Yunan medyasında yapılan haberlere göre, Fransa’nın yan ısıra ABD, Hollanda ve İngiltere’den de teklifler alındığı ancak en uygun şartların Fransa’dan gelen teklifte olduğu yazıldı. Yunan yetkililerin açıklamalarında, “Savaş gemilerinin yanı sıra, ortak savunma anlaşması kapsamında Fransız ve Yunan askeri birimlerinin birlikte eğitimi de söz konusu olacak” ifadeleri kullanıldı.

HEZİMETİN TESELLİSİ

Avustralya hükümetinin Fransız firmasıyla 2016 yılında imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar dolarlık Fransız tasarımlı denizaltı projesi, Avustralya’nın İngiltere ve ABD ile imzaladığı anlaşma sonrası suya düşmüştü. Bu durum, Fransa’nın küresel çaptaki itibarını zedelemişti. Yunanistan ile imzalanan bu anlaşma, Fransa’nın Pasifik’te hayal kırılığına uğramasının ardından “Enerjisini Avrupa’ya yönetliyor” yorumlarını doğurdu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz